Добри и лоши бактерии във вагината

Във вагината се намират много различни видове микроорганизми (малки живи организми, които са невидими за невъоръженото око). Тези микроорганизми включват бактерии и гъбички, но често биват наричани „добри“ и „лоши“ бактерии.

 

Когато жената е в добро вагинално здраве, вагината ѝ е богата на добри бактерии. Тези приятелски настроени микроорганизми спомагат за опазването от инфекции и поддържането на популациите на лошите бактерии ниски.

 

Дисбалансът или свръх растежът на лошите бактерии и други микроорганизми във влагалището може да предизвика симптоми, като вагинално течение, зачервяване и сърбеж. Това състояние може да ви направи по-податливи към гъбични инфекции, като вагинална кандидоза или бактериални инфекции, като например бактериална вагиноза.

 

Важно е да се отбележи, че не всички вагинални раздразнения се дължат на дисбаланс на вагиналните бактерии. Това е просто една от възможните причини.

 

Балансът на вагиналните бактерии е пряко свързан с бактериите, намиращи се в храносмилателната система. Това, което ядете може да повлияе на здравето на вагината ви и популациите на бактерии в червата и влагалището.

 

Четете още: Раздразнение на вулвата – част 1

 

Киселото мляко и останалите ферментирали храни, като кисело зеле, съдържат добри бактерии. Ако хапвате от тези храни редовно, можете да помогнете на тялото си за поддържането на здрави популации от добри бактерии.

 

Храните с високо съдържание на захар, безалкохолните напитки, голямото количество алкохол и рафинираните въглехидрати (като бял хляб, бисквити и паста) могат да увеличат количеството на „лошите“ бактерии за сметка на „добрите“.

 

Пробиотици

 

Някои жени, страдащи от млечица, бактериална вагиноза или раздразнение на вулвата, могат да взимат пробиотични добавки. Пробиотиците могат да се приемат орално. Те съдържат добри бактерии в много по-големи количества, отколкото бихте могли да приемете от ферментиралите храни. Има различни видове пробиотични добавки, но след изследвания е установено, че само определени щамове на бактериите са ефективни при лечение на вагинални инфекции. Тези щамове включват:

 

• Lactobacillus rhamnosus Lcr 35

• Lactobacillus rhamnosus GR-1

• Lactobacillus reuteri RC-14, известен и като Lactobacillus fermentum RC-14

 

Четете още: Нормална ли е вагината ми?

 

Други естествени терапии

 

Други често използвани естествени терапии за вагиналното здраве, могат да включват спазването на специални диети или лечение с билки и други природни средства. За жалост все още няма висококачествени клинични изследователски проучвания за тези процедури, така че е трудно да се гарантира тяхната ефективност и безопасност.

 

Въпреки това е важно да помните, че ако забележите някакъв проблем, има вероятност той да се дължи на дисбаланс на бактериите във вагината и е добре да посетите своя лекар, за да решите проблема още в неговото зараждане.

Добави коментар