дете, зъби, мие,

Добра орална хигиена за вашето дете

Създаването на хигиенни навици в децата може да е предизвикателство дори за най-търпеливите родители. Децата трябва от най-ранна възраст да научат колко голямо значение има добрата орална хигиена. Предлагаме ви няколко съвета, които могат да улеснят процеса по създаване на добри навици на детето ви.

 

1. Бъдете пример

 

Препоръчително е децата ви да виждат, че вие миете зъбите си всеки ден. Обяснете им колко е важно устата ви да е чиста и им кажете колко добре се чувствате след като я изплакнете с вода за уста. Малките деца често биват заинтригувани от това да гледат възрастните, изпълняващи ежедневните си хигиенни и козметични навици, така че това е чудесна възможност да им демонстрирате на практика добрата грижа за устната кухина.

 

2. Вземете на детето си детски четка и паста за зъби

 

Четките за зъби с по-малки размери са по-удобни за децата, заради това, че имат по-малки ръчички. Освен това, техните венци са по-нежни, което също е предвидено при производството на детски четки и пасти за зъби. Насърчавайте детето си да мие зъбите си всеки ден. Подберете цветни четки, пасти, конци и вода за зъби, които да са атрактивни и привлекателни за вашия малчуган. Обяснете му всяка стъпка от използването на тези продукти.

 

Четете още: Добро здраве за детската усмивка

 

3. Заведете дето си на зъболекар

 

Запишете час на детето при детски зъболекар. Експертите препоръчват, предварителен преглед на около 3-4 г. възраст, преди детето ви да тръгне на детска градина. Първото посещение при зъболекар е много важно, защото то ще възпита в детето ви, че редовните прегледи са необходими през целия му живот. Подберете мил и усмихнат зъболекар, за да не свързва след това стоматологичния стол със стол за мъчения през целия си живот.

 

4. Попитайте зъболекаря за по-специални съвети

 

Когато водите детето си на профилактичен преглед при зъболекар, попитайте го за неговите съвети за грижата за детските зъбки. Професионалистите са в крак с новите тенденции и могат да ви дадат практични съвети и да ви помогнат да научите детето си да поддържа добри орални навици.

 

Четете още:  Кои са най-често срещаните проблеми при детските зъби?

 

5. Създайте рутина

 

Научете детето си да мие само зъбите си, да ги почиства с конец и да използва вода за уста два пъти дневно – сутрин и вечер. Създаването на график помага на детето да свикне, че прави едни и същи дейности ежедневно и така няма да ви се налага да го карате всеки път да мие зъбите си.

 

Оралната хигиена е много важна за децата. Колкото по-рано научите децата си да се грижат за зъбите си, толкова по-добре. Имайте предвид, че това е навик, който остава за цял живот и е ваша отговорност да го възпитате в своето дете.

Снимкa:  Foter.com

Добави коментар