Добрата хигиена и домашният любимец

В случай, че не спазвате добра хигиена в дома си, отглеждането на домашни любимци е сериозна предпоставка за появата на множество микроби и паразити. Игрите с домашните любимци са чудесно занимание, но е лесно да пропуснете потенциалните опасности за здравето в следствие от тях. За щастие има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите разпространението на микроби.

 

Домашните любимци

 

Много хора отглеждат домашни любимци заради приятната компания. В случай, че имате деца, домашният любимец може да е не само приятел за игра, а и добър начин да научите децата си на отговорност и грижа. Освен това, домашните животинки действат много отпускащо срещу стрес и напрежение, а в случай, че си имате куче – е чудесен начин да се упражнявате повече и да прекарвате повече време навън.

 

Микроби и болести

 

Много домашни любимци са преносители на микроби и паразити, които лесно се прехвърлят на хората чрез галене или игра. Тенията, лаймската болест и токсоплазмозата са само някои от болестите, които животинчето ви може да разпространи.

 

Четете още: Лекуват ли домашните любимци?

 

Тези микроби и паразити живеят в заразения любимец и се разпространяват чрез контакт с изпражненията на животното. Заболяванията могат да доведат до чувство за отпадналост, диария, треска и да повлияят на вътрешните органи. Трябва да се има предвид, че са особено опасни за бременни жени, тъй като подобни заболявания влияят на нероденото бебче.

 

Токсоплазмоза

 

Токсоплазмозата е инфекция, която може да се развие при контакт с котки. Тя е причинена от едноклетъчен паразит. Заболяването може да се предаде и чрез сурово или не добре сготвено месо или заразена почва в градината. Симптомите варират, като най-често са подобни на грипните – подути лимфни възли и болки в мускулите, продължаващи няколко седмици.

 

Човек с увредена имунна система или подложен на лечение с химиотерапия, е изложен на сериозен риск от развитие на усложнения, в следствие от Токсоплазмозата. Тя може да доведе до увреждане на очите, вътрешните органи и мозъка.

 

Четете още: Ползите да имате котка

 

Бебетата на жени, които са били изложени на токсоплазмоза по време на бременността или малко преди забременяване, са изложени на риск от нарушено зрение или увреждане на мозъка. Затова вземете необходимите превантивни мерки, в случай, че отглеждате котка. Обработвайте с повишено внимание суровото месо, използвайте ръкавици, за да намалите риска от предаване на инфекция.

 

Как да се предпазите от микробите?

 

Поддържайте добри хигиенни навици. Винаги измивайте старателно ръцете си преди и след контакт с домашния любимец. Особено внимание обръщайте, когато подменяте тоалетната на котката или почиствате клетката на домашното си животно.

 

Важно е да научите децата си да обръщат особено внимание на хигиената си дори във възможно най-ранна възраст. Когато играят с домашния любимец или са навън, трябва да знаят че веднага след това е важно да измият ръцете си.

 

Четете още: 10 здравословни съвета за домашния ви любимец – част 1

 

Дръжте домашните си любимци на разстояние от кухненските повърхности. Това ще намали шансовете за разпространение на микроби и болести. Котешката тоалетна, клетката на зайчето, моркото свинче или хамстерът, аквариумът – всички те трябва да са далеч от кухнята или трапезарията. Освен това, след като почистите клетката или котешката тоалетна, е важно да изхвърлите веднага отпадъците, за да елиминирате опасността от по-нататъшни рискове за здравето.

 

Задължително използвайте отделни съдове за поднасянето на храна за вашия домашен любимец. Той трябва да си има собствени купички, храна и вода, за да държите микробите и паразитите далеч от семейството си.

Добави коментар