Добрата хигиена е в основата на здравото тяло

Автор: д-р Иван Диков

Акушер-гинеколог

I САГБАЛ "Света София" – гр. София

 

МТА: Д-р Диков, важна ли е хигиената на интимната зона на жената за нейното здраве?

 

Д-р Диков: Голям процент от жените на възраст между 18 и 50 години в определен момент забелязват увеличаване на обема на влагалищния секрет и неговата неприятна миризма. Половината от тях се оплакват от парене или сърбеж във влагалището. Тези симптоми са вследствие на нарушение на нормалната микрофлора във влагалището на жената. Тези промени обикновено са вследствие или на лоши хигиенни навици, или на безразборно правене на секс с различни партньори и то без предпазни средства.

 

МТА: Какво представлява микрофлората във влагалището?
 

Д-р Диков: Това е проблем, при който е нарушена микрофлората във влагалището. Нормалната микрофлора е с определен тип микроорганизми, които са наречени лактобактерии. Когато обаче във влагалището, поради нехигиенични външни фактори навлязат други организми, те незабавно променят нормалния състав на микрофлората. Лактобактериите в повечето подобни случаи биват заместени с т.нар. анаеробни микроорганизми, които водят до нарушения, сърбежи и лоша миризма. Развива се т.нар. бактериална вагиноза, която трябва да бъде открита и лекувана.

 

хигиена, интимна, микрофлора, влагалище

 

Четете още: Интимната хигиена

 

МТА: Кои са причините за достигането на този вагинален дисбаланс?
 

Д-р Диков: Както вече споменахме на първо място това е изключително лошата хигиена. Рядкото вземане на душ, рядкото миене на ръцете и липсата на хигиенни навици са на първо място. Също така безразборния секс, честата смяна на партньорите, неизползването на презервативи, могат да предизвикат не само вагинални смущения, но сериозни венерически болести. Други причини са инжектирането, приемането на антибиотици или използването на вагинални свещички и мазила.
 

Когато сме със слаба имунна система или при стресови ситуации, тогава сме и най-застрашени от вагинално замърсяване.

 

МТА: Как да разпознаем проблема?
 

Д-р Диков: Симптомите са ясни и трудно бихме ги объркали. Това са сърбеж и неприятно парене; дискомфорт при полов акт, както и наличието на бяло течение и неприятна миризма.

 

Четете още: Какво е бяло течение?

 

МТА: Как да се справим с проблема?
 

Добрата хигиена е в основата на здравото тяло

 

Д-р Диков: На първо място задължително трябва да посетим гинеколог. Там се взема намазка от влагалището и се изследва. Провежда се и pH-метрия, за да се определи каква е средата във влагалището. По принцип тя трябва да е кисела. След това се изписва лечение, което може да бъде продължително, но определено ще бъде ефикасно, ако има постоянство. Използват се предимно антибиотици и препарати, които нормализират микрофлората на влагалището. Профилактиката също е от голямо значение след едно успешно лечение. Вземайте си много често душ и избягвайте случайните полови контакти без презерватив.

 

Снимки: Supertrooper, artur84 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар