дисменорея, болка, дискомфорт, менструация

Дисменореа и менструални спазми

Дисменореята е медицински термин, с който се обозначават силни спазми и болки преди и по време на менструация. Тя засяга около 20% от жените.

 

При някои жени дисменореята е толкова силна, че те дори не могат да станат от леглото и им се налага да отсъстват от работа или училище. Затова тя е призната за реално клинично състояние.

 

В случай, че сте в добро здраве, болките по време на менструацията ви могат да бъдат елиминирани. В тежките случаи на дисменорея, те не могат да бъдат премахнати напълно, но могат да бъдат намалени значително, чрез промени в начина на живот и изграждане на добри хранителни навици, които помагат за подобряване на хормоналния баланс.

 

дисменорея, болка, дискомфорт, менструация

 

Първичната дисменорея включва спазми в долната част на корема, които продължават няколко дни по време на менструацията. Поради прекалено високите нива на простагландин, дисменореята може да бъде придружена от редица симптоми, като подуване на корема, гадене, повръщане, главоболие, диария и болка в гърба, продължаваща и към бедрата.

 

Простагландините са мастни киселини, приличащи на хормони. Те изпращат сигнали за болка в мозъка. По-високото количество простагландини поражда малки контракции на стената на матката и на гастроинтестиналния път. Те са пряко засегнати от храните, които приемаме.

 

Четете още: Вагинално течение – кое е нормално и кое не?

 

При по-млади жени нередовните менструални спазми са често срещано и нормално явление. След първата бременност, те намаляват значително при много жени.

 

Трябва да се вземе предвид, че силните болки в тазовата област могат да се дължат и на доброкачествена киста или извънматочна бременност. Посетете лекаря си, ако изпитвате постоянна или остра болка, която не отминава, след като започне менструалния ви цикъл.

 

дисменорея, болка, дискомфорт, менструация

 

Вторичната дисменорея се проявява под формата на тъпа болка, която започва около 2 седмици преди началото на менструацията. Този вид спазми са по-характерни за жените на 30-40 г., а симптомите обикновено не отшумяват с възрастта.

 

Болките могат да са комбинирани с подуване на корема, увеличаване на теглото, чувствителност и болка в гърдите, главоболие, дискомфорт и болка в долната част на гърба и раздразнителност. Тези симптоми могат да бъдат подсилени и от промяната на нивото на естроген. Тази промяна може да предизвика и задържане на течности.

 

Четете още: Нормална ли е вагината ми?

 

Причини за този вид дискомфорт, освен хормоналния дисбаланс или дисменореята, могат да са:

ендометриоза (ектопична ендометриална тъкан)

аденомиоза (ендометриална тъкан, проникваща в маточната стена)

тазова или маточна инфекция

стеноза на шийката на матката

вродени маточни или вагинални аномалии

миома

извънматочна бременност

кисти на яйчниците

усукване на яйчника

 

дисменорея, болка, дискомфорт, менструация

 

Нездравословното тегло, тютюнопушенето, хроничните тазови инфекции и полово предавани болести също са рискови фактори за вторична дисменорея. Консултирайте се с лекар, ако имате постоянни менструални спазми и симптомите продължават месеци.

 

Ако менструалните ви болки не се дължат на някои от посочените състояния, може би сте в състояние да облекчите болките по естествен начин. Добри резултати дават някои хранителни добавки, упражнения и приемът на прогестерон, но това трябва да е съгласувано с вашия лекар. След като хормоналният баланс е възстановен, обикновено болките намаляват или изчезват напълно.

 

Снимки: fmosca, pedrosimoes7, idua_japan, SourvB Foter.com

Добави коментар