Дискомфорт при кърмене

Разранени и напукани зърна, чувствителни гърди – това са често срещани проблеми за новите кърмещи майки. Ето как да получите облекчение на тези проблеми:

 

Грижа за гърдите

 

Добре е да започнете да се грижите за гърдите си още преди самото раждане на детето и началото на кърменето.

 

Много специалисти препоръчват да не използвате сапун когато миете зърната и ареолите на гърдите си през последните няколко месеца от бременността, защото тoй може да раздразни и изсуши кожата.

 

кърмене, дискомфорт, болка, разраняване, зърна

 

В момента, в който започнете да кърмите бебето си и то нетърпеливо започне да смуче енергично (а понякога и да хапе) зърната ви – дискомфорта в гърдите ви ще се увеличи. Ако имате проблем със сухата кожа, третирайте я с лек крем или лосион. Но избягвайте да го нанасяте по зърната и ареолите си. Oпитайте кремове, базирани на ланолин за тези зони.

 

Болката от препълването на гърдите

 

През първите два дни след раждането на бебето, гърдите ви най-вероятно няма да са по-големи отколкото по време на бременността, което означава – доста големи. Не свиквайте с това положение – веднага щом нормалното количество кърма слезе (3-4 дни след раждането), те ще се превърнат от големи в огромни, тъй като могат да увеличат размера си до три пъти.

 

Четете още: На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 2

 

Това може да шокира партньора ви, който едва ли си е представял, че меките ви пружиниращи гърди могат да се превърнат в две каменно-твърди топки. За щастие препълването на гърдите (което може да бъде облекчено с топла кърпа преди кърмене, студени компреси след кърмене и лек масаж) ще продължи само няколко дни или около седмица.

 

кърмене, дискомфорт, болка, разраняване, зърна

 

Бебето ви ще направи всичко по силите си да пресуши кърмата, а тялото ви ще разбере колко от нея да произвежда, за да посреща нуждите му. Последиците от тази усъвършенствана система са, че ако допълвате кърменето с формула, защото, например, се притеснявате дали имате достатъчно количество кърма – количеството кърма ще намалее.

 

Четете още: 7 мита за кърменето

 

В обратният случай – ако използвате помпа за кърма, за да изцедите част от млякото и да намалите неприятните усещания от препълването с мляко – ще започнете да произвеждате още по-големи количества (и гърдите ви ще станат дори по-твърди, ако това е възможно).

 

Съвети за намаляване на чувствителността на гърдите

 

Болката от препълването на гърдите би трябвало да отмине за около седмица, но разранените зърна могат да ви тормозят по-дълго време, особено ако бебето ви засмуква целеустремено. За да облекчите това състояние:

 

кърмене, дискомфорт, болка, разраняване, зърна

 

Не покривайте зърната си (не се обличайте) известно време след всяко кърмене.

 

Изсушавайте зърната си със сешоар (настроен на „топло“, а не на „горещо“).

 

Четете още: Инфекции на гърдата и запушени канали

 

Използвайте предпазители (накрайници) за зърна, за да ги защитите от триене в дрехите.

 

Изстискайте малко мляко и го втрийте в зърното и ареолата, след което го оставете да изсъхне – това ще ви помогне с напукването (нацепването) на кожата.

 

Използвайте медицински кремове на базата на ланолин.

 

Наложете зърната си с мокри чаени торбички, за да облекчите разраняването (преди това си направете чай с тях, защото след това едва ли ще искате да ги използвате).

 

кърмене, дискомфорт, болка, разраняване, зърна

 

Други причини за дискомфорт при кърмене

 

Ако забележите малка, чувствителна бучка в гърдата, може да имате запушен млечен канал. Горещи компреси, масажи и продължително кърмене обикновено помагат за отпушването му.

 

Четете още: Проблеми с гърдите – запушени каналчета, мастит, абсцес и бучки

 

Ако почувствате силен дискомфорт и болка в гърдите, особено ако са придружени с втвърдяване, зачервяване и температура, може да страдате от инфекция, като мастит. В такъв случай се свържете с лекаря си незабавно. Би трябвало да имате възможност да продължите да кърмите и в това състояние.

 

Освен изброените неща, можете да страдате и от течащи гърди (често и обилно). Ако не искате постоянно да изглеждате като участник в конкурс „Мис Мокра Фланелка“, използвайте подплънки за кърмачки. Това състояние ще отмине известно време след раждането, въпреки че плача на бебето ви може да продължи да го предизвиква още доста дълго време (да се надяваме, че ще приключи преди тийнейджърските му години).

 

Снимки: coatl28, Mothering Touch, HoboMama, blinzelblinzel, janetmck, Foter

Добави коментар