Диета преди забременяване

Вие и вашият партньор искате да си имате бебе, и вече сте предприели известни мерки за да бъде успешно това – спряла сте кафето, взимате подходящи витамини. Но най-големият ви проблем е, че вие работите много, не ви остава време да се храните пълноценно, не консумирате достатъчно плодове и зеленчуци. И въпросът ви е: Какво трябва да направя?

 

За да се справите с това важно начинание, за да си изградите здравословни навици и след това да се чувствате добре по време на бременността се придържайте към четирите основни съвета относно храненето.

 

Уверете се, че вашето тегло е в нормалните граници според вашата височина. Не бива да допускате да сте с наднормено тегло. Ако сте с наднормено тегло се консултирайте с вашия личен лекар или гинеколог.

 

Четете още: Опитвате се да заченете? 5 промени, които да направите в диетата си сега.

 

Започнете балансирана диета. Опитайте се да внесете в дневното си меню разнообразие или консумирайте всяка седмица различни храни. Това ще помогне на вашия организъм да получава разнообразни хранителни вещества. Запомнете – ограничете приема на мазнини, масла и сладки изделия.

 

Спорт

 

Нека спорта стане част от вашия живот. Ако отделяте време три пъти в седмицата за спорт това ще бъде отличната формула, но дори и един път седмично пак ще ви бъде от полза. Може да се занимавате с разнообразни неща – ходене, каране на колело, аеробика, плуване и т.н. внесете разнообразие в тренировките си, за да не се отегчите.

 

Храненето

 

Консумирайте определени хранителни съставки. Има определени хранителни съставки, от които вие и вашето бебе ще имате нужда за да гарантирате, че няма да развиете какъвто и да е недостиг по време на вашата бременност и вашето бебе ще се развива добре.

 

Четете още: Заредете се с цветни плодове и зеленчуци

 

  • Фолиева киселина

 

Този витамин е важен за вашето бебе по време на първите няколко месеца от бременността. Той е важен за развитието на главния и гръбначен мозък на бебето. Добри източници са зърнени храни, зелени листни зеленчуци (марули, спанак, киселец и т.н), цитрусови плодове и др. Опитайте се да присъства поне един листен зеленчук и един цитрусов плод във вашата диета всеки ден. Минималното количество фолиева киселина, която трябва да присъства във вашата диета е около 400 мг.

 

  • Калций

 

Калцият е много важен за развитието на костите на бебето, както и за здравите ви кости здрави през бременността, като чрез това се предотвратява развитието на недостиг. Важното тук е да включите в диетата си много млечни продукти – кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал и т.н.

 

Четете още: Как трябва да се хранят бъдещите майки – част 1

  • Желязо

 

С развитието си вашето бебе, ще има нужда от желязо и ще го приема за сметка на вашият организъм. Ако вие не консумирате храни богати на желязо, можете да развиете анемия. Добри източници на желязото са зелените листни зеленчуци, боб, червено месо и зърнените храни. Червеното месо е най-добрият източник защото желязото, намиращо се в него най-големи количества се усвоява най-лесно.

 

  • Фибри

 

Те са много важни, защото по време на бременност жените имат склонност към запек. В диетата ви трябва да присъстват около 30-35 грама фибри на ден. Няколко добри източници на фибри са нерафинирани зърнени храни, като бяла пшеница, боб, плодове и зеленчуци.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар