диета, сперма, мазна риба, стриди, орехи

Диета за по-здрава сперма

Готов сте да имате деца? А добре ли се храните? Подходящата диета може да направи спермата ви по-здрава. Здравословният прием на витамини като С и Е, фолиева киселина и цинк, може да повиши качеството на ДНК на сперматозоидите.

 

Изследователите са провели проучване сред 80 мъже на възраст между 20 и 80 г. Те са проверили средната им дневна доза прием на витамини, а след това са анализирали и ДНК проби от спермата им.

 

Четете още: Естествени начини да подобрите количеството на сперматозоидите

 

Резултатите са, че колкото повече са антиоксидантите и микронутриентите в диетата на един мъж, толкова повече намалява риска от увреждане на ДНК на спермата му. Това е добра новина за по-възрастните мъже, които искат да имат деца.

 

Искате ли да си осигурите по-бързи и здрави сперматозоиди? Включете тези храни в диетата си, за да приведете спермата си в нейната топ форма:

 

Мазни риби

 

диета, сперма, мазна риба, стриди, орехи

 

Мъжете, които хапват повече Омега-3 мастни киселини, имат по-добро качество на спермата, отколкото тези, при които има недостиг. Омега-3 мастните киселини имат много преимущества. В тях се съдържат и DHA и EPA, които помагат за повишаването на нивото на допамин в мозъка – хормон, който предизвиква възбуда. Добавете в менюто си мазни риби като сьомга, скумрия, сардини, риба тон и няма да съжалявате.

 

Орехи

 

диета, сперма, мазна риба, стриди, орехи

 

Само 75 гр (около 1 шепа) орехи дневно може да подобри качеството на спермата ви. В едно проучване изследователите проследяват хранителния режим на 117 здрави мъже. В диетата на половината от тях те включват 75 гр орехи на ден. След 3 месеца сперматозоидите на мъжете, които са яли орехи, са по-жизнени и бързи, в сравнение с преди.

 

Четете още: Образуването на сперматозоиди (сперматогенеза) – част 1

 

Специалистите смятат, че това се дължи на алфа-линоленовата киселина (ALA), която е естествен растителен източник на Омега-3, може би оказва допълнителен тласък на спермата. Освен това орехите са чудесен начин да закусите или да похапнете нещо набързо между храненията.

 

Стриди

 

диета, сперма, мазна риба, стриди, орехи

 

Освен чудесен афродизиак, цинкът в стридите може да направи чудеса със спермата ви. Според проучване за плодовитостта и стерилитета, мъжете, които получават цинкови сулфати ежедневно, виждат 74% увеличение на общия нормален брой сперматозоиди след 26 седмици, в сравнение с мъжете, които са получавали плацебо.

 

Ако хапвате по 6 стриди на ден, ще удвоите ежедневната препоръчителна доза цинк от 15 мг. Други добри източници на цинк са скаридите, червено месо, тиквени семки, птиче и свинско месо, яйца и млечни продукти.

 

Снимки: La Belle Lumière, stu_spivack, CharlesFred, cwasteson Foter.com

Добави коментар