спермограма, семенна течност, стерилитет, лекар, аномалии

Диагностициране на мъжкия стерилитет

Автори: д-р Юрий Бъчваров, андролог-уролог, и Десислава Дюлгерова-Николова, биолог към андрологичен сектор, Медицински комплекс „Д-р Щерев”

 

За много хора стерилитетът е все още само „женска“ тема, но всъщност в половината от случаите причината за липсата на бременност и раждане е у мъжа. Всъщност част от състоянията, пречещи на репродуктивните способности на господата, са обратими, а отлагането на посещението при андролог-уролог може ненужно да ги задълбочи.

 

Срещата с лекар е първата стъпка, която трябва да направи всеки мъж, който заедно с партньорката си среща трудности при зачеването.

 

Лекарят

 

Прегледът от андролог-уролог включва:

Изследване на тестисите: обем, плътност, вродени аномалии, придобити аномалии (най-често варикоцеле), разположение.

Изследване на епидидима: обем, плътност, вродени аномалии, придобити аномалии.

Изследване на семенния канал: плътност; големина, вродени аномалии.

Изследване на пенис: вродени аномалии, придобити аномалии.

 

спермограма, семенна течност, стерилитет, лекар, аномалии

 

Биологът

 

По-важна информация за фертилитета на мъжа обаче дава т.нар. спермограма. Това е изследване, което прави пълен анализ на семенната течност и дава възможност да се оцени оплодителната ѝ способност. Спермограмата се извършва единствено в специализирани лаборатории, обикновено в клиники по асистирана репродукция, и за точността на резултатите от нея е нужно да се спазят няколко правила:

 

Вижте още: Азоспермия

 

Полово въздържание в продължение на 3-5 дни преди изследването.

Без прием на антибиотици в дните преди изследването (минимум 2 седмици).

Без прием на алкохол в дните преди изследването.

Добро общо здраве (без фебрилитет).

При прием на лекарства и хранителни добавки, да се информира лабораторният специалист.

Използва се стерилен контейнер за еякулат, като е необходимо цялото количество да попадне в контейнера.

Даване на материала в лаборатория, а ако това не е възможно, доставяне на семенната течност до 20 минути след еякулация.

 

спермограма, семенна течност, стерилитет, лекар, аномалии

 

Спермограмата може да се повлияе отрицателно от следните причини: възпалителни процеси в половата система или в други органи на тялото, хронични болести, йонизиращи лъчения, медикаменти (имуносупресори, Н2 –блокери, антихипертонични лекарства, невролептици, стероидни хормони, антибиотици, наркотици и метадон), прекомерна употреба на тютюн и алкохол.

 

Вижте още: Какво значи лоша спермограма?

 

Обикновена спермограма

 

Резултатът от спермограмата дава основни данни за наличието или липсата на репродуктивен или друг здравословен проблем. Тъй като сперматогенезата е един непрекъснат и високо организиран процес, който протича у мъжа през целия му живот след настъпването на пубертета, често бива повлияван от различни фактори.

 

Резултатът от само една единствена обикновена спермограма би могъл да породи грешки при диагностициране на проблем, особено ако се касае за мъже, при които параметрите на еякулата варират в широки граници.

 

спермограма, семенна течност, стерилитет, лекар, аномалии

 

Някои европейски центрове по репродуктивна медицина препоръчват провеждането на 3 до 6 обикновени спермограми през определени времеви интервали, благодарение на което събраната информация е по-обективна.

 

Разширена спермограма

 

Вижте още: Причини, диагностика и лечение на мъжкия инфертилитет

 

Обикновено се назначава от лекар при наличието на определени индикации, а предварителните условия са идентични на тези при обикновената спермограма. Разширената спермограма дава една по-цялостна картина на различните параметри на семенната течност.

 

Оценява се морфологията на сперматозоидите, тяхната възможност за прикрепяне към обвивката на яйцеклетката, определя се биологичната преживяемост на мъжките репродуктивни клетки. Отклонение във всеки един от тези показатели може да насочи към съответното лечение на стерилитета.

 

спермограма, семенна течност, стерилитет, лекар, аномалии

 

Имунологичен тест

 

Това изследване има съществена информативна стойност, тъй като доказва наличието или отсъствието на антиспермоантитела (ASA) при мъжа (и жената). ASA въздействат върху нормалната клетъчна функция на мъжките гамети и могат да повлияят негативно както върху опитите за естествено зачеване, така и върху изхода от лечение на стерилитета чрез асистирани репродуктивни технологии.

 

ДНК фрагментация при сперматозоидите

 

Вижте още: Мъжете и безплодието в семейството

 

От основно значение за постигане на бременност и нейното нормално развитие е целостта на бащиния геном. Наличието на ДНК фрагментация в него пряко влияe върху оплодителната способност на мъжа както при естествено зачеване, така и при асистирана репродукция.

 

Невъзможността на яйцеклетката или ембриона да компенсират уврежданията на бащиния геном води до липса на имплантация, загуба на бременност в ранен етап или абнормално ембрионално и фетално развитие.

 

спермограма, семенна течност, стерилитет, лекар, аномалии

 

Други изследвания

 

Благодарение на резултатите от базисните изследвания на семенната течност (обикновена и разширена спермограма) всеки пациент би могъл да бъде насочен към допълнителни изследвания, сред които са:

 

Тест за виталност на сперматозоидите (при Necrozoospermiа или много висок процент акинетични сперматозоиди).

Leucoscreen test за количествено определяне на левкоцити в еякулата в случаите, при които се наблюдава завишена концентрация на кръгли клетки в пробата.

Микробиология на еякулат.

 

Резултатите от всички тези изследвания помагат на репродуктивните специалисти да определят адекватното лечение и най-ефективите стъпки в справянето със стерилитета в двойката.

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар