Диагностика и комплексно лечение на хъркането

Автор: Проф. д-р Румен Бенчев
Oтоларинголог в Хил клиник

 

Проблемът с хъркането е изключително сериозен и широко разпространен. Той засяга предимно мъжете, и в по-малък процент жените.

 

При 60 – 70% от случаите причината за хъркането е отпускане на мускулите на мекото небце. От загубата на нормалния си тонус, мускулите се разместват и вибрират, в резултат на което се появява този звук, който наричаме "хъркане". Хъркането може да доведе до намаляване на потентността при мъжете, хронично главоболие и да създаде предпоставки за по-чести остри мозъчни инциденти – микроинсулти и др.

 

Съществуват различни видове лечение на хъркането според индивидуалното  състояние на пациента. Процедурата се назначава след обстоен преглед от УНГ-специалист и провеждане на комплекс от изследвания.

 

хъркане, терапия, меко небце, лечение, процедура

 

Лазерно лечение на хъркане (лазерна увулопалатопластика)

 

В случаите, когато причината за хъркането е слабостта на мекото небце, СО2 лазера е революционно решение за справяне с проблема. Иновативният метод на лазерна аблация с СО2 лазер е минимално инвазивна процедура с гарантирана ефективност. Тя не е болезнена за пациента и отнема около 20-25 минути, след което не се налага болничен престой.

 

Процедурата се извършва с местна анестезия, което гарантира липсата на следоперативни усложнения. Не се наблюдават изменения в тембъра на гласа на пациента и той незабавно се завръща към обичайното си ежедневие.

 

Вижте още: Мъжете и тютюнопушенето: как и защо да откажете цигарите? – част 1

 

Лазерната аблация е:

Безкръвна операция с еднодневен престой.

Категорична алтернатива на класическите методи.

Не се налага пълна упойка.

Незабавно освобождаване от симптомите и завръщане към обичайния начин на живот.

 

хъркане, терапия, меко небце, лечение, процедура

 

Радиочестотна термотерапия за лечение на хъркане

 

Радиочестотната термотерапия е иновативна технология с изключителна ефективност. Тя е най-малко инвазивната методика, използвана в практиката, позволяваща лечение в амбулаторни условия и без какъвто и да е риск за пациента.

 

Процедурата се извършва с локална анестезия. На точно определени позиции върху мекото небце се въвежда фин електрод. През този електрод протича дозирано количество радиочестотна енергия, която затопля третираните тъкани.

 

Вижте още: 5 необичайни неща, които стресът причинява на тялото ви

 

Процедурата протича в рамките на няколко минути. След края на процедурата не се налага хоспитализация и пациентът веднага се връща към обичайния си ритъм на живот. Ефектът на терапията – лечението на хъркането, се проявява до 2-3 седмици след процедурата.

 

Статията е написана с материали, любезно предоставени от Hill Clinic

Снимка: Ambro,  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар