Диабет тип 2

Причината за диабет не винаги е затлъстяване, но това си е рисков фактор за развитие на болестта.

 

Рискови фактори за диабет тип 2

 

– Наднормено тегло

– Лошо хранене

– Заседнал начин на живот

– Увеличаване на възрастта

– Семейна история – диабетът има тенденция да се предава в семейството

– История на метаболитен синдром

– История на гестационен диабет

 

Какво се случва, ако имате високи нива на кръвна захар?

 

Хараните се разграждат посредством глюкозата по време на храносмилането. Глюкозата се освобождава в кръвта и храносмилателния процес активира панкреаса да освобождава инсулин, който помага на глюкозата да навлезе в клетките на тялото, където се използва за енергия. Когато някой е резистентен към въздействието на инсулина, захарта продължава да циркулира в кръвта и не достига в клетките на организма. Това кара тялото да се опитва да се избави от захарта по други начини.

 

Симптоми на диабет тип 2

 

– Често уриниране

– Повишена жажда

– Рязка загуба на тегло

– Слабост и умора

– Скованост или изтръпване на ръцете, краката, ходилата

– Замъглено виждане

– Суха кожа

– Инфекции

– Бавно заздравяване на рани

 

Диабет Тип 2

 

Защо високите нива на кръвна захар причиняват усложнения?

 

Излишната кръвна захар в кръвта води до много проблеми. Клетките не могат да получат достатъчно захар от която се нуждаят и когато нивата и станат прекалено високи, това причинява увреждане на нервите и кръвоносните съдове (обикновено засяга краката, ръцете, бъбреците и очите). Други усложнения от високата кръвна захар и инсулинова резистентност включва повишен риск от сърдечно съдови заболявания и инсулт.

 

Усложнения:

 

– Невропатия – увреждане на нервите, особено в крайниците

– Нефропатия – увреждане на бъбреците, бъбречна недостатъчност

– Ретинопатия – проблеми със зрението, слепота

– Еректилна дисфункция при мъжете и намаляване на желанието както при мъжете, така и при жените

– Депресия

 

Как да разберете дали имате диабет?

 

Няма почти някакви забележими симптоми, за да разберете дали имате диабет тип 2. Правете редовни прегледи при вашият лекар, а също и основни кръвни изследвания могат да ви помогнат да хванете болестта още в началото и, ако я има. Ранното откриване на заболяването ще ви помогне да контролирате кръвната си захар. Ако тя е в норма, това ще намали риска от усложнения. Диагнозата включва кръвен и перорален тест за глюкозен толеранс.

 

Лечение

 

Лекарствата обикновено са допълнение към промяната в начина на живот. Те работят по различен начин , но ефектът им е да се намали нивото на глюкоза в организма и да помогне на собствения инсулин в тялото да е по-ефективен. Ако оралните медикаменти не са достатъчни, могат да се използват и инсулинови инжекции.

 

Диабет тип 2 може понякога да се ограничи чрез правилна диета, здравословнен начин на живот, физически упражнения. Понякога загубата на тегло и редовните физически упражнения са достатъчни за справяне с болестта. С лекарства или не, диабетът трябва да се контролира с здравословно хранене и оптимално движение.

 

– Лекарства – перонални, инжекционни, инсулин

– Мониторинг на нивото на кръвната захар

– Поддържане на теглото

– Промени в диетата – повече плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати, пълнозърнести храни

– Ежедневни упражнения

 

Може ли да се предотврати диабет?

 

Превенцията е възможна. Ако имате рискови фактори за развитие на диабет тип 2, то е възможно предотвратяване на болестта. Здравословно хранене, поддържане на нормално тегло и ежедневни упражнения ще намали шансовете да заболеете.

 

Как да живеете с диабет тип 2?

 

Ако са ви поставили такава диагноза, това може да ви сломи. Това означава,че трябва да внесете много промени в живота си. С течение на времето ще свикнете да поддържате по-здравословен начин на живот и това ще ви помогне да контролирате диабета.

 

Снимки: adamr, renjith krishnan FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар