Диабет тип 1

Диабет тип 1 е съвсем различно заболяване от диабет тип 2. Тип 1 е автоимунно заболяване на инсулин-произвеждащите бета-клетки на панкреаса. Учените смятат, че това може да е вирус, който активира имунната система да атакува клетките и постоянно да ги унищожава. Панкреасът не може да произведе повече инсулин, необходим за транспортиране на захарта от кръвта към други клетки на тялото, необходими за производството на енергия. Захарта се натрупва в кръвта и с течение на времето може да увреди вътрешните органи и кръвоносни съдове.

 

Инсулин и кръвна захар

 

Какво означава това за човек с такава диагноза? Човек, които има диабет тип 1, трябва да приема инсулин всеки ден, за да оцелее. Това се превръща в деликатно балансиране на точната доза инсулин, която е необходима, за да се поддържа нивото на кръвната захар, колкото е възможно по-близо до нормалните стойности. Човек с диабет трябва да проверява нивата на кръвната захар често и след това да се инжектира сам с правилното количество инсулин, за да се противодейства на количеството на захарта. Това имитира действието на панкреаса.

 

Предупредителни знаци за тип 1

 

Това може да е огромен процес за новодиагностицираните лица с диабет, особено след като диабет тип 1 поразява повече млади хора, въпреки, че и по-зрели хора могат да заболеят. Началото на заболяването започва бързо. Тъй като производството на инсулин спира и кръвната захар се повишава, това предизвиква хипергликемия. Предупредителни знаци са повишена жажда, често уриниране, умора, загуба на тегло и замъглено зрение.

 

Диабет тип 1

 

Тестване на кръвната захар

 

Често тестване на нивата на кръвната захар помага да разберете от колко инсулин се нуждаете за да поддържате нормалните и нива. Обичайното време за тестване е преди хранене, преди лягане и може би 1-2 часа след хранене. Също така преди упражнения, защото физическите упражнения могат да намалят нивата на кръвната захар, а не е добре тя да пада твърде ниско. Това се нарича хипогликемия.

 

Кога и с какво да се храните

 

За диабетиците, времето на хранене е толкова важно, колкото и самата храна. Трябва да се храните по едно и също време и приблизително с еднакви порции и комбинация от въглехидрати и мазнини, за да може да запазите нивото на кръвната си захар или поне да бъде предсказуемо. Най-добрата диета е тази, която е с ниско съдържание на мазнини, с ниско съдържание на сол и ниско съдържание на добавена захар. Сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци са за предпочитане пред простите въглехидрати като захар, безалкохолни напитки и бонбони.

 

Здравословен начин на живот

 

До 1920 г. преди да се открие инсулинът, хората обикновено са умирали от диабет тип 1. Днес с всички постижения на медицината, които са на разположение, човек с диагноза диабет 1, може да живее нормално, дълъг живот. Има много неща, които трябва да бъдат научени и включени в ежедневието, но това може да стане също толкова автоматично както миенето на зъбите например. Говорете с лекар и диетолог, те ще ви дадат инструментите от които се нуждаете.

 

Снимки: Ambro, dream designs FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар