Диабет и грижа за кожата

Грижата за кожата е от голямо значение за хората с диабет. Сред диабетиците е по-вероятно да се появят неприятни кожни състояния, а намалената чувствителност на нервите и пониженото кръвообращение често могат да направят по-трудно лечението на тези проблеми.

 

Кожата на стъпалата също се нуждае от специално внимание, тъй като диабетиците страдат от състояние наречено диабетна невропатия (увреждане на периферните нерви при диабетиците). Понякога това състояние може да доведе до кожни проблеми, които остават скрити докато не достигнат напреднал етап. Това може да доведе до сериозни проблеми.

 

Защо диабетиците са податливи на кожни проблеми?

 

Хората с диабет често губят повече течности от организма, заради нивата на глюкоза в кръвта, което може да причини суха кожа на краката, лактите и други части на тялото.

 

Ако сухата кожа се напука, микробите могат да започнат да проникват и да причинят инфекции, което означава, че грижата за кожата наистина е от съществено значение.

 

Ако не се проверявате редовно дори за дребни проблеми по кожата, то те могат да се развият в сериозни усложнения на диабета, като например, диабетични язви по краката и да се стигне дори до ампутация.

 

При хората с диабет грижата за кожата и особено кожата на краката, трябва да бъде приоритет.

 

Четете още: Знаем ли достатъчно за захарния диабет?

 

Какви кожни проблеми са от особено значение за хората с диабет?

 

Както сухата и напукана кожа, така и редица други специфични кожни проблеми са тясно свързани с диабета.

 

• Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum (NLD)

 

Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum (NLD) засяга пищялите като се проявява постепенно. Представлява петно, което може да варира от жълт до виолетов цвят. Кожата в тази област може да изтънее и да се образува рана. Когато това състояние се лекува, остава кафеникав белег. Причините са неизвестни, но засягат повечето хора с диабет тип 1.

 

• Диабетна дермопатия – Diabetic Dermopathy

 

Диабетната дермопатия също е често срещан проблем на кожата при хора с диабет. Понякога известна като пищялни петна, това състояние оставя кръгове и повдигнати лезии, които могат да се превърнат в язви.

 

• Bullosis Diabeticorum

 

Bullosis Diabeticorum представлява малки възли под кожата, подобни на мехури, причината за които е неизвестна.

 

Грижа за кожата за диабетици

 

Грижата за кожата при диабетиците наистина не се различава от грижата за кожата при хората, които не страдат от диабет. Има няколко съвета как да я поддържате здрава.

 

• Мийте се с мек, неутрален сапун, изплаквайте добре и подсушавайте. Това включва подсушаване между пръстите на краката и ръцете, където може да се задържи вода.

 

• Използвайте овлажняващ лосион за тяло, за да поддържате кожата си мека и хидратирана. Този вид козметика е широко достъпен и може да направи огромна разлика.

 

Четете още: Съвети за по-добър живот с диабет

 

• Поддържайте се добре хидратирани, това ще запази кожата ви хидратирана и здрава.

 

• Носете свободно памучно бельо. То позволява на кожата да диша.

 

• Помислете за носенето на специални чорапи и обувки, ако имате невропатия и се притеснявате за състоянието на краката си.

 

• Внимавайте с всички сухи и зачервени петна по кожата и бъдете готови да се консултирате с лекар, ако имате съмнение, че нещо не е наред.

 

• Наблюдавайте внимателно всички области, засегнати от невропатията и търсете професионален съвет още на ранен етап, ако забележите промени.

 

• Потърсете лекар, ако имате упорита, суха кожа, тъй като това може да доведе до инфекции, които бързо могат да се превърнат в тежки усложнения.

Добави коментар