диабет, бременност, захар, кръв, бебе, гестационен диабет

Диабетът, бременността и вашето здраве – част 1

Планирането на бременността може да отнеме доста време, особено ако жената страда от хронично заболяване, като диабет. Целият процес включва консултация с ендокринолог, търсене на акушер-гинеколог – специалист по рискови бременности и оптимизиране на начина, по който се проследява и контролира нивото на глюкоза в кръвта.

 

Подготовката е необходима, защото високите нива на глюкоза в кръвта момента на зачеването или през първите седмици от бременността могат да доведат до вродени малформации или спонтанен аборт. Жените с диабет са изложени и на по-висок риск от прееклампсия – потенциално смъртоносно състояние, което се характеризира с повишаване на кръвното налягане, оток и внезапно наддаване на тегло.

 

Това означава, че непланираната бременност е особено рискова за жените с диабет. Бременността може да влоши някои състояния, получени в следствие от диабета, като например проблеми с очите или бъбреците.

 

За съжаление много от бременните жени се срещат с гинеколога си едва в осма или девета седмица от бременността, когато е възможно да са настъпили някои критични за развитието на плода състояния. Рисковете могат да бъдат понижени значително ако майката контролира заболяването си от момента на зачеване и дори преди това.

 

След като забременее, трябва да следи кръвната си захар – това трябва да се превърне в постоянен ангажимент. Възможно е да се постигнат ниски нива на кръвна захар без да се стига до хипогликемия. По този начин жената може да има нормална бременност и да роди едно съвсем здраво бебче.

 

Четете още: Бременността и хранителните разстройства – част 1

 

Големи бебета

 

Някои жени развиват т.нар. гестационен диабет. Той се характеризира с неспособността на организма да произвежда или усвоява необходимото количество инсулин. Високата кръвна захар в началото на бременността може да доведе до раждане на бебе с голямо тегло, при което раждането протича по-трудно.

 

Смята се, че високите нива на инсулин по време на бременността са причина за фетална макрозомия – твърде голямо бебе. Освен това развиващият се фетус третира по-голямото количество глюкоза, като допълнителни хранителни вещества. Това може да се отрази най-вече през втория и третия триместър от бременността.

 

Бебетата с макрозомия често достигат тегло над 4,5 кг при раждането си, а това може да е доста опасно за майката. При големите бебета по-често се налага раждането да е чрез секцио. Ако майката ражда нормално, рискът от вагинално разкъсване е по-висок. Освен това тя е изложена на повишен риск от кървене от матката.

 

Макрозомията при бебето повишава риска от луксация (изкълчване) на раменната става по време на раждането, както и от раждане на мъртво бебче. Често срещаното решение за този проблем е цезаровото сечение, но в последствие риска бебето да развие диабет тип 1 е повишен.

 

Четете още: Цистит по време на бременност

 

Съществуват и доказателства, че при макрозомия се получават дългосрочни рискове за бебето. Изследванията показват, че тя е свързана със затлъстяването и развитието на диабет тип 2 в по-късен етап от живота.

 

Подобно на други усложнения, макрозомията може да се избегне чрез контролиране на кръвната захар по време на бременността.

 

Продължава на: Диабетът, бременността и вашето здраве – част 2

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар