бременност, здраве, диабет, гестационен диабет, бебе, мозък, кърмене

Диабетът, бременността и вашето здраве – част 2

Продължава от: Диабетът, бременността и вашето здраве – част 1

 

Мозъкът на бебето

 

Гестационният диабет засяга около 4-10% от бременните жени. Въпреки че обикновено изчезва след раждането, той често нарушава реакциите на тялото към инсулина по време на бременността по начин, наподобяващ този на диабет тип 2.

 

Всеки може да развие гестационният диабет, но при хората със затлъстяване, фамилна анамнеза за диабет тип 2 и предишен гестационен диабет по време на бременност, рискът е повишен. При някои етноси, като азиатците и латиноамериканците, рискът също е повишен. Възрастта на майката също е от значение – при бременни жени в по-напреднала възраст е по-вероятно да имат гестационен диабет.

 

Въпреки че вече са идентифицирани рисковите фактори, все още не е съвсем ясно каква е причината. Това, което се знае, е че гестационният диабет имитира прогресията на диабет тип 2 в рамките на няколко месеца. Хормоналните промени по време на бременност могат да са сигнал за организма да съхранява мазнини и да повиши нивата на кръвната захар. В същото време, инсулиновата резистентност се увеличава, принуждавайки панкреаса да произвежда повече инсулин. Според някои учени, хормоните от плацентата, могат да направят тялото по-малко чувствително към инсулин.

 

Макар характеристиките на гестационния диабет, като например повишената кръвна захар и инсулиновата резистентност, вероятно ще си отидат след раждането, бебетата, изложени на гестационен диабет, е по-вероятно да имат диабет тип 2 или затлъстяване на по-късен етап в живота си.

 

В Университет в Южна Калифорния, изследователи провеждат експеримент сред 150 деца на възраст между 7 и 10 г. Половината от тях са били изложени на гестационен диабет в утробата, а другите – не. Учените имат за цел да разберат дали децата, изложени на гестационен диабет имат инсулинова резистентност.

 

Четете още: Признаци на проблемна бременност

 

Необичайната реакция към инсулина може да има общо с промените в мозъка на бебето, причинени от високите нива на кръвна захар по време на бременността. Възможно е диабетът по време на бременността да влияе на хипоталмуса на детето, частта от мозъка, която контролира апетита му и реакцията на организма му към глюкоза.

 

Децата биват изследвани с ядрено-магнитен резонанс, който измерва нивото на притока на кръв към различни части от мозъка. След това на децата са давани сладки напитки и мозъчната им активност се измерва отново. По този начин учените могат да проследят дали мозъкът им функционира нормално.

 

Според специалистите, въпреки че изследването е проведено върху деца, чиито майки са имали гестационен диабет, резултатите от диабет тип 1 и 2 биха били подобни.

 

Важно е майката да се фокусира върху контрола на нивото на кръвната захар по време на бременността. Това може да намали рисковете за децата ѝ на по-късен етап.

 

Ползи от кърменето

 

Кърменето е препоръчително за всички майки, но за жените с диабет то може да бъде особено полезно. За жените, използващи инсулин в следродилния период, то може да е като упражнение. Всеки път, когато организмът произвежда кърма, нивата на глюкоза на майката се понижават. Затова е важно да се следи кръвната захар преди и след кърменето. За жените то е като дълга разходка, а нивата на кръвната захар могат да се понижат драстично.

 

Четете още: Резус-фактор несъвместимост

 

Кърменето носи своите ползи и за жените, които са имали гестационен диабет. Метаболитните ефекти на гестационния диабет могат да бъдат дълготрайни – най-малко половината от всички жени с този проблем развиват диабет тип 2 в последствие. Кърменето намалява този риск.

 

Всъщност според проучванията, кърменето намалява риска от развитието на диабет тип 2 в по-късен етап както при майките, които никога не са имали диабет, така и при майките, страдали от гестационен диабет.

 

В едно от тези проучвания, специалистите наблюдават майки с анамнеза за гестационен диабет в продължение на 2 г. след раждането, за да видят колко от тях ще развият диабет тип 2. Резултатите са убедителни – колкото повече месеци кърми майката, толкова повече намалява риска от диабет тип 2. Как обаче се случва това е доста сложен въпрос, тъй като самия процес по производство на кърмата е сложен. Не става дума само за млечните жлези или гърдите – най-малко 8 системи участват в изграждането на майчиното мляко.

 

Снимка: Foter.com

Добави коментар