Диабетиците да следят нивата на кръвната си захар в условията на COVID-19

Като всички хронично болни хора и пациентите с диабет са сред рисковите групи, които са по-уязвими на новия коронавирус COVID-19. Това налага диабетиците да бъдат по-предпазливи и да взимат по-сериозни мерки за предпазване от вируса.

 

Препоръката е на Международната диабетна федерация (FDI) по повод разпространението на вируса и е публикувана на първия за България информационен сайт за заболяването – диабет.бг. Той е създаден от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „Диабет“, която е пълноправен член на IDF.

 

Организацията информира, че има две възможни причини за това хората с диабет да попадат сред по-рисковите групи. Първата е, че имунната система на диабетно болните е компрометирана, което прави борбата с вируса трудна и би могло да доведе до по-дълъг възстановителен период при тях. Втората е, че е вероятно вирусът да вирее по-добре в среда на повишена кръвна захар.

 

За хората с диабет е важно да вземат предпазни мерки, за да избегнат вируса, ако е възможно. Публичните мерки, които важат за всички са още по-важни за хората с диабет.

 

Важно е хората с диабет да имат предвид следното:

  • Да обърнат специално внимание на добрия контрол на кръвната си захар;
  • Да се консултират се с личния си лекар или ендокринолог, ако забележат грипоподобни симптоми като повишена температура, кашлица, затруднено дишане;
  • Да се уверят, че консумират достатъчно вода, тъй като всяка инфекция повишава нивата на кръвната захар, а оттам и нуждата от прием на течности нараства;
  • Да се уверят, че имат достатъчно от медикамента за лечение на диабет, който приемат, в случай че се наложи да останат под карантина няколко седмици;
  • Да се подготвят с всичко необходимо в случай, че се разболеят.

 

Допълнителна информация за мерките, които трябва да вземат пациентите с диабет срещу COVID-19, са публикувани на сайта диабет.бг.

Добави коментар