Джинджифилови сладки

Джинджифиловите сладки са един от традиционните символи на Коледа. Кога да ги направим, ако не точно за празника?! Ароматът на джинджифил ще изпълни дома ни и ще доведе коледното настроение със себе си.

 

Необходими продукти

 

3 чаши брашно

1 ½ ч. л. бакпулвер

¾ ч. л. сода за хляб

¼ ч. л. сол

1 с. л. сух джинджифил

1 1/3 ч. л. канела

¼ ч. л. карамфил

6 с. л. несолено масло

¾ чаша кафява захар

1 яйце

½ чаша меласа

2 ч. л. ванилия

1 ч. л. ситно настъргани лимонови кори (по желание)

 

Начин на приготвяне

 

В купа разбъркайте брашното, бакпулвера, содата, солта, джинджифила и канелата докато получите гладка и еднородна смес. В по-голяма купа смесете маслото, кафявата захар и яйцето. Разбъркайте с миксер на ниска скорост, докато получите хубава, гладка смес. Добавете меласата, ванилията и лимоновите кори, докато всичко се смеси.

 

Постепенно смесете със сухите съставки. Разделете тестото на две части и увийте всяка половина в стреч фолио. Оставете на стайна температура за най-малко 2 часа. Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе тавички с хартия за печене.

 

Четете още: Коледно брауни

 

Поръсете тестото и точилката с брашно. Разточете хубаво, докато получите тънък слой (няколко милиметра). Използвайте допълнително брашно, за да избегнете залепването. Изрежете бисквитки с желана от вас форма – например класическото джинджифилово човече, но можете да импровизирате на воля, разбира се.

 

Подредете бисквитките в тавата. Печете 7-10 мин. След като извадите бисквитките ги оставете мъничко да изстинат. Можете да ги украсите както желаете – със захарна глазура, фондан, марципан или просто да ги оставите така. Можете да ги поръсите и само с пудра захар.

Добави коментар