Децата също страдат от главоболие

Около 30 и повече процента от децата между 6 и 8 години страдат от главоболие. Значително по-голяма част от 15 годишните също имат гловоболие поне 1 път седмично. При повечето от тях обаче главоболието няма сериозна първопричина.

Главоболието поради високо кръвно налягане е много по-често. Ако имате фамилно предразположение към мигренозно главоболие, то почти сигурно е че главоболието на детето ви е с подобен произход.

При по-голямата част от децата с течение на годините главоболието отпада от само себе си. Установено е, че при около половината деца с мигрена тя отпада спонтанно с напредване на възрастта.

Симптомите на главоболие при децата с високо кръвно налягане са същите както при възрастните. При честите главоболия обаче, поради по-лабилната си психика децата са по-склонни към депресивни прояви. Затова е от голямо значение навреме да откриете и отстраните първопричината.

Вижте още: Недоспиването при децата

 

Мигренозното главоболие има по-различни симптоми от тези при възрастните. Тупкаща болка в слепоочията, треска, ускорен пулс, проблеми от страна на гастроинтестиналния тракт – коремни болки, повръщане; течение от носа и обща замаяност са водещите симптоми.

Спонтанната болка може да е от двете страни на главата, и да продължи по-малко от половин час. Симптомите на това главоболие при децата могат да бъдат прекомерната сънливост, често прозяване. Фактори за поява на такова главоболие могат да бъдат сладките снаксове, шоколад, хот-дог, киселото мляко, банани, психическо напрежение и стрес.

Ако детето ви страда често от главоболие е наложително да го заведете на лекар. Лекарят ще се погрижи да го прегледа обстойно и да попита за фамилна история на заболяването. Детето ви може да бъде насочено за изследване от офталмолог, за да коригира евентуален очен проблем. Може да бъде необходима консултация с УНГ (Уши-Нос-Гърло) специалист, с алерголог или невролог.

Вижте още: Високо кръвно налягане при децата

Ако имате възможност да наблюдавате детето си кога, при какви обстоятелства, за колко дълго получава главоболие можете да използвате дневник, където да отбелязвате наблюденията си. Старайте се да обхванете поне 2 и повече случая.

Можете да направите сами, следното:

Уверете се, че детето ви разполага с достатъчно време за почивка и проверете дали то е в състояние да изпълнява ежедневните си задачи.

На децата с мигрена е разумно да се обясни, че е в тяхна полза да избягват факторите (храни, стресови ситуации и др.) които им причиняват главоболие.

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар