Децата и четенето

Четенето на книги на децата е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да насърчите развитието и ограмотяването, но защо да спираме до тук? Опитайте следните стратегии за насърчаване на децата в любовта към четенето:

 

1. Добавете малко актьорство.

 

Вместо да рецитирате една и съща история, импровизирайте малко. Не се страхувайте да се отклонявате от това, което е написано на страницата. Включете различни акценти на героите, добавете драма с театрални жестове на ръцете, предизвикайте очакване, като включвате паузи и нека емоциите на историята да се отпечатват на лицето ви.

 

2. Насърчаване на взаимодействието.

 

Когато четете на детето си, спирайте всеки път, когато то задава въпроси за историята, помислете за алтернативен край или предложете нови имена на героите.

 

Четете още: Как да мотивирате детето да учи

 

3. Говорете за книги.

 

След като затворите книгата не спирайте, да говорите за четенето с детето. След като сте прочели история заедно, говорете за нея през деня. Сравнявайте събития от реалният живот с нещо, което се случва в книгата или питайте как детето мисли, че определен герой ще се справи с конкретна ситуация. Включете ключов речник, който е представен в книгата, така че вашето дете да получава представа за това как думите се вписват в различни контексти.

 

4. Въвеждане на книги в нови сценарии.

 

Защо да чакате до лягане, за да извадите книгата? За бебетата и малките деца, времето за хранене и баня, например предоставят чудесна възможност да се насладите на приказките.

 

5. Помислете за присъединяване към клуб за деца.

 

С нарастващия брой детски книжки на пазара, задачата да изберете тези, които са подходящи за вашето дете може да изглежда трудна. Когато се присъедините към клуб за деца, вие ще получите подбрани заглавия, съобразени с възрастта и интереса на децата. Подбирането на висококачествени детски книги, е чудесен начин за насърчаване на четенето на вашето дете.

 

Четете още: 10 причини да четете на вашето дете

 

6. Разгледайте ресурсите за четене на деца.

 

Интернет предлага изобилие от десетки странички с креативни идеи за насърчаване на ранната грамотност, забавни игри за ограмотяване, инструменти за четене на деца.

 

7. Насърчавайте четенето, когато сте навън.

 

В протичането на един типичен ден около вас има стотици възможности да разпознавате думи и фрази. Предизвиквайте детето си да намира нови материали за четене, независимо дали това е билборд, вестник, кутия от зърнени култури, знаци на витрини. Това ще помогне на детето да разбере значението от четенето в реалният свят и ще му даде възможност да прилага това, което е научило.

 

8. Представете вашите собствени любими герои.

 

Помните ли вечните класики от детските си години? Спомнете си ги и ги върнете в светлината на прожекторите, като ги четете на вашето собствено дете. Вашето вълнение от припомнянето на тези любими истории, ще се прехвърли и на вашето дете.

 

Четете още: Усъвършенствайте способностите за четене на вашето дете

 

9. Четене на глас.

 

Ако вашето дете е в училищна възраст, четенето на глас е отличен начин да се насърчи любовта към книгите и четенето, така и вие ще можете да демонстрирате своята подкрепа и ангажираност от успеха му в четенето.

 

10. Посещавайте библиотеката.

 

Библиотеката е безценен ресурс за четене. Запознайте обещаващия млад читател с процеса на заемането на книгите, наблягайки на тяхното значение. Консултирайте се с вашата местна библиотека или читалище, за повече дейности, които насърчават четенето.

 

Значението на четенето за децата, не може да се оспорва. Чрез използването на ресурси за ограмотяването на деца, включващи книгите като част от ежедневието им и търсенето на творчески начини за насърчаване на четенето, ще помогнете на вашият младеж да има летящ старт към академичния успех, и богато и живо въображение.

Добави коментар