Децата и техните домашни любимци – зайците

Домашното зайче може би ви изглежда като перфектната компания за детето ви, но има няколко неща, които трябва да вземете предвид преди да си вземете такова. Зайчетата изглеждат сладки и гушкави, но не се държат така, както е описано в повечето детски приказки и анимационни филмчета.

 

Много зайчета не обичат да бъдат държани и започват да ритат и драскат, когато са вдигнати. Детето ви може да получи няколко болезнени драскотини. Това, което може да се случи на зайчето може да е далеч по-лошо. То е деликатно същество и при боренето да се измъкне от детските ръчички може да свърши с наранявания и дори счупени кости.

 

Зайците са плахи същества. Силните звуци или децата тичащи наоколо могат да ги уплашат. Освен това децата ви могат да останат разочаровани, ако зайчето не дойде да си играе, когато е извикано. По вероятно е то да дойде в момент, в който седят тихо и кротко на пода. Трябва постоянно да се напомня на децата, че понякога зайците искат да бъдат оставени на мира, за да се нахранят или наспят.

 

Четете още: Да си взема ли куче?

 

Взимането на зайче е много голяма отговорност. Зайците имат продължителност на живота от около 10 години. Ако си земете бебе зайче, когато детето ви е на 10 – бъдете подготвени да се грижите за него, когато хлапето замине да учи.

 

Детето ви може да загуби интерес към зайчето, когато емоциите от появата на домашният любимец отминат. Грижата за него може да се превърне в бреме. Зайците лесно могат да се научат да ходят до тоалетна на определено за целта място, но то трябва редовно да бъде почиствано. Те изискват свежа храна и прясна вода ежедневно, както и редовно изрязване на ноктите.

 

Четете още: Как отглеждането на куче или котка намалява стреса

 

Зайците са социални животни, на които трябва да се обръща много внимание. Нуждаят се от ежедневни упражнения и игри. Освен това е необходимо да обезопасите дома си за моментите, в които те не са в клетката си.

 

Всички тези фактори трябва да бъдат взети под внимание, когато решавате дали да си вземете зайче. И независимо, че децата и зайците могат да общуват добре едни с други, човека който се грижи за зайчето трябва да е възрастен.

Добави коментар