Дефект на лутеалната фаза

Аномалиите в ендометриалното развитие, като дефект на лутеалната фаза, са свързани с безплодието и ранният спонтанен аборт.

 

Диагноза

 

Появата на последователна редовна менструация обикновено се счита за индикация, че женската репродуктивна система функционира нормално. Въпреки това, значителните промени в хормоналната секреция и овулационния капацитет могат да се появят, без да се нарушава менструалният цикъл. Тези промени могат значително да увредят възпроизводителната функция.

 

Дефектът на лутеалната фаза от менструалният цикъл се изразява в това, че ендометриумът (лигавицата на матката) е недостатъчно подготвен за имплантиране на яйцеклетка или секрецията на прогестерон от яйчниците е под нормата, или ендометриумът не реагира на нормалната стимулация с прогестерон.

 

Четете още: Дефект на лутеалната фаза

 

Оценка на ендометриалното развитие може да бъде направена чрез извършване на ендометриална биопсия след 21 ден от цикъла или два дни преди очакваното начало на менструацията. Вида на ендометриума при изследването под микроскоп може да определи неговото качество.

 

овулация

 

Резултатите се докладват като ден от менструалния цикъл, т.е. ако биопсията се прави на 26 ден от цикъла и жената има менструация 2 дни след биопсията, нейната ендометриална биопсия е във фаза с менструацията. Обаче, ако разликата между датата на биопсията и датата на настъпване на менструация се различават с повече от 2 дни, ендометриалната фаза е „извън фаза“. С други думи дефектът на лутеалната фаза е налице.

 

Спорадични цикли с дефект на лутеалната фаза може да се появят при всяка жена, като окончателната диагноза се поставя след две биопсии излезли от фаза. Оптималното време за биопсията е два дни преди очакваната дата за поява на менструация.

 

Четете още: Посещение при гинеколога за начинаещи – част 1

 

Лечение

 

За лечение на лутеалната фаза се използват три метода на лечение:

• кломифен цитрат или човешки менопаузални гонадотропини (HMG) за стимулиране растежа на фоликулите

• допълнителни ЧХГ за подобряване секрецията на прогестерон на жълтото тяло

• често се използва допълнителен прогестерон след овулация, който се прилага чрез инжектиране, орално или вагинални супозитории или гел

 

Вашият лекар ще реши, кое лечение да приложи.

 

Снимки: marin, dream designs  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар