Детско столче за кола

Родителите са отговорни за осигуряване на безопастността на детето си по време на път още с първото пътуване на бебето – от болницата до вкъщи. Нараняването в следствие от непредпазливост е една от водещите причини за смъртни случаи при децата. Повече деца са загинали в автомобилни катастрофи, отколкото при всеки друг вид злополука.

 

Можете да осигурите оптимална защита за детето си, като спазвате простите мерки за безопастност и прилагате някои основни правила за превозване на деца в автомобили.

 

Важността на детското столче за кола

 

Използването на детско столче за кола е най-добрата защита, която можете осигурите за детето си по време на пътуване с кола. Не случайно използването на му е задължително според Закона за движение по пътищата на Република България и то с основателна причина.

 

дете, стол, безопасност, кола, автомобил

 

Детските столчета могат значително да намалят възможността за потенциално фатално нараняване, в частност при бебетата, а също така и при малките деца. Това, разбира се зависи от начина по който поставяте детето в сточлчето, тъй като много от тези седалки за кола се използват неправилно.

 

Избирайки детско столче и следвайки някои основни насоки, ще может да осигурите безопастността на детето си. Най-доброто столче не винаги е най-скъпото, а това което най-добре пасва на размера, теглото и възрастта на детето, както и на вашият автомобил.

 

Вижте още: Колко дълго може да остане детето в седалка за автомобил?

 

След като изберете столчето, го изпробвайте. Имайте предвид, че изложеното в магазина и илюстрациите, които видите там могат да не показват правилния начин на употреба. Зависи от вас да научите как да монтирате детското столче правилно и да обезопасите детето си за пътуването. Препоръчително е да следвате инструкциите за монтаж и употреба на съответния производител.

 

дете, стол, безопасност, кола, автомобил

 

Какво трябва да се има предвид при избора на детско столче за кола?

 

На първо място, детското столче трябва да отговаря на изискванята на стандартите за безопастност. Желателно е столчето да е преминало тестове в тестови организации, като например ADAC – Асоциациацията на немските автомобилисти; ÖAMTC – Австрийският клуб по автомобилизъм, мотоциклетизъм и туризъм; RACE – Кралския автомобилен клуб на Испания т.н. Резултатите от тези тестове, трябва да показват каква е безопасността на съответното столче, като е добре да бъде класирана поне като „достатъчна” .

 

Вижте още: Кога децата надрастват столчетата за кола?

 

Категории при столчетата за кола

 

През 2005 г. и 2006 г. ООН актуализира и налага стандартите ECE R 44/03 и ECE R 44/04 за категоризация при изработката на детски седалки и обособява следните възрастови групи, според тежестта на детето: O (до 10 кг), O+ (до 13 кг), I (от 9 до18 кг), II (от 15 до 25 кг), III (от 22 до 36 кг).

 

дете, стол, безопасност, кола, автомобил

 

Съвети при избора на столче за кола втора употреба

 

1. Приемайте подареното използвано столче с внимание. Никога не използвайте столче, което е по-старо от 6 години, или такова претърпяло катастрофа (дори да изглежда добре, може да бъде структурно нестабилно). Избягвайте столчетата с липсващи части или такива, които нямат етикет със срок на годност и номер на модела, или които не идват с ръководство за употреба. Ако имате каквито и да е съмнения относно историята на столчето или то е напукано, протрито, разкъсано – не го използвайте.

 

Вижте още: Детско столче за кола – група 1+, група 1/2/3 и група 2-3 (за деца от 9 до 18 кг)

 

2. Ако приемете използвано столче се свържете с производителя, за да разберете колко дълго се препоръчва използването на столчето и какъв е максималният му експлоатационен период.

 

Продължава на: Детско столче за кола – група 0+ (за деца от 0 до 13кг)

 

Снимки: kdshutterman, Keerati FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар