Детско столче за кола – група 1+, група 1/2/3 и група 2-3 (за деца от 9 до 18 кг)

Продължава от: Комбинирано столче за кола – група 0+/1 (за деца до 18 кг)

 

Детските столчета обърнати към посоката на движение на колата са проектирани  да предпазват деца от 9 – 18 кг или повече, в зависимост от конкретния модел.

 

Всички деца на възраст от 2 години или по-големи (както и тези по-малки от 2 години, но надраснали размера на седалките, които се поставят обратно на посоката за движение), трябва да използват седалки, обърнати по посока на движението с пълно закопчаване (група 1+) колкото е възможно по-дълго.

 

Те трябва да преминат на седалка, която разчита само на коланите (група 1/2/3 и група 2-3 подходящи за деца с тежест съответно от около 9 до 36 кг и от около 15 до 36 кг в завизимост от модела) на колата само и единствено ако надвишат лимита на височината и теглото на седалката си.

 

Комбинираните седалки позволяват да отстраните коланите, вградени в тях и да разчитате на тези на колата. Потърсете допълнителна информация относно начина на монтиране, за да обезопасите детето си.

 

дете, стол, седалка, кола, колан, движение, посока

 

Детски седалки за кола без вградена облегалка – група 2/3 (за деца от 15 – 36 кг)

 

Тези седалки са подходящи за деца, които са надрастнали всички останали видове седалки, но все още са твърде малки, за да бъдат обезопасени качествено с коланите на автомобила.

 

Много държави (включително и България) имат закон, изискващ децата до 8 или 12 годишна възраст, с тегло под 36 кг и височина под 150 см да използват такива седалки. Препоръчително е, децата да изполват тези седалки, докато коланът на колата не им пасне без седалката, което става на около 8 – 12 годишна възраст.

 

Вижте още: Детско столче за кола – група 0+ (за деца от 0 до 13кг)

 

Как се монтират столчета за кола обърнати по посока на движението?

 

 Преди да монтирате такова столче за кола е необходимо да прочетете старателно упътването от производителя.

 

 Седалките за кола трябва да бъдат разположени на задната седалка в позиция насочена напред. Идеалният вариант е в средата, но по-важното е на това място да е разположен 3-точковия колан (минаващ през раменете и скута).

 

дете, стол, седалка, кола, колан, движение, посока

 

 Прочетете ръководството на колата, за да разберете как да използвате коланите с детското столче.

 

 Коланите на колата не трябва да са усукани.

 

Вижте още: Колко дълго може да остане детето в седалка за автомобил?

 

Децата на тази възраст започват да разбират важността на предпазните колани и могат да пожелаят сами да си ги поставят. Проверявайте, дали детето е закопчало добре коланите и го награждавайте за проявената инициатива.

 

Продължава на: Кога децата надрастват столчетата за кола?

 

Снимки: личен архив

Добави коментар