Детско столче за кола – група 0+ (за деца от 0 до 13кг)

Продължава от: Детско столче за кола

 

Това детско столче е подходящо за новородени и малки бебчета, но ще се наложи да се снабдите с друго, когато бебето го надрасне. То е проектирано да предпазва бебетата от момента на раждането им, докато не достигнат тегло над около 13 кг (в зависимост от конкретния модел).

 

Детското столче трябва винаги да се монтира с лице обратно на посоката на движение на автомобила, защото при евентуална катастрофа, облегалката поддържа главичката, вратлето и торса на бебето. Специалистите препоръчват детето да се вози по този начин, докато не навърши 2 годишна възраст.

 

Много родители обръщат седалката с лице в посока на движението, когато бебето достигне около 9 кг или стане на 12 месеца, тъй като това е минималната допустима възраст за това. Изследванята показват, че при 75% от случаите на катастрофи с деца на възраст по-малка от 2 години, е по-малко вероятно детето да бъде наранено или да почине, ако седалката е в положение с облегалката напред. Причината за това е, че на тази възраст вратлето на детето обикновено не е достатъчно здраво, за да може да поддържа главата му в случай на катастрофа.

 

бебе, дете, стол, кола, колан, движение, посока

 

От съществено значение е да следите височината и теглото на бебето, както и условията за ползване на столчето, както и да държите столчето с гръб към посоката на движение колкото е възможно по-дълго.

 

Детските столчета за тегло до 13 кг са удобни, защото са проектирани с много функции за момента, когато не се използват в колата, като порт-бебе, столче или шезлонг. Много модели се откачат от основата, позволявайки ви да оставите самата база монтирана в колата и да поставите столчето на бебешката количка, например.

 

Опитайте се да ограничите времето, което бебчето ви прекарва в детското столче, докато сте вкъщи. Твърде дългото време прекарано в това столче може да ограничи движенията му и възможностите за стимулация, които са важни за развитието на сетивата и моторните умения.

 

Вижте още: Колко дълго може да остане детето в седалка за автомобил?

 

Как се монтира детско столче за кола?

 

При монтиране на детското столче, на първо място трябва старателно да прочетете ръководството на производителя. Следващите съвети могат да ви помогнат:

 

Препоръчително е столчето да бъде поставено на задната седалка. Идеалният вариант е, да е в средата на седалката, но по-важното е да е в позиция, в която се прикрепва стабилно.

 

бебе, дете, стол, кола, колан, движение, посока

 

Прочетете ръководството на колата, за да разберете как да използвате коланите с детското столче.

 

Използвайте коляното си за да притиснете столчето, докато стягате предпазния колан през канала предназначен за него. Столчето не трябва да мърда на повече от 3 см от ляво на дясно или отпред назад спрямо колана. Ако това не е спазено е необходимо да затегнете колана повече.

 

Някои колани могат да изискват специални заключващи устройства, проектирани специално, за да предпазват колана от отпускане.

 

Проверявайте колко стегнати са коланите на детското столче преди всяка употреба.

 

Вижте още: Кога децата надрастват столчетата за кола?

 

Никога не използвайте столчето в позиция с лице към пътя.

 

Столчето не трябва да се накланя в ъгъл не по-голям от 450.

 

Как да обезопасите детето си?

 

Прочетете цялото ръководство на столчето за кола.

 

Главата на бебето ви трябва да е поне 6 см под нивото на облегалката.

 

Столчетата обикновено са проектирани с 3-точкови или 5-точкови колани (три или пет места на минаване). Коланите винаги трябва да поставени в слотовете и винаги трябва да бъдат на или под раменете на бебето. Повечето модели имат гръдна закопчалка която придържа коланите заедно. Закопчалката трябва да е на нивото на подмишниците му.

 

бебе, дете, стол, кола, колан, движение, посока

 

Коланите трябва хубаво да обгръщат детето, особено през раменете и тесните места. Не трябва да са усукани. Ако можете да прищипете колана между пръстите си – значи е много свободен.

 

Облечете бебето си с дрехи, които не ограничават движенията на крачетата. Това ще позволи правилното закопчаване на колана между тях. Ако навън е студено – първо закопчайте бебето и след това го покрийте с одеалце (никога не покривайте главата на бебето). Никога не закопчавайте одеалце под колана или бебето.

 

Вижте още: Детско столче за кола – група 1+, група 1/2/3 и група 2-3 (за деца от 9 до 18 кг)

 

Ако раменцата на бебето не достигат до някоя от страните на столчето (често срещано при новородени), поставете навити на руло кърпи или пелени от всяка страна на раменете. Съществуват и подпорки, специално проектирани за столчетата, но не ги използвайте, освен ако не са произведени специално за този модел. Никога не поставяйте някакъв вид подложка или одеалце под бебето – това може да попречи на коланите да го задържат.

 

Ако главата на бебето клюмва напред (също често срещано при новородение), проверете ъгъла на седалката. Използвайте одеалце или кърпа за да наклоните седалката леко (най-добрият ъгъл  е от 30-450) .

 

Продължава на: Комбинирано столче за кола – група 0+/1 (за деца до 18 кг)

Добави коментар