Детското неподчинение

Защо децата предизвикват родителите си?

 

Вашето дете отказва да си тръгне от дома на приятел, игнорира молбата ви да си прибере играчките, хвърля всякакви неща по стълбите, въпреки че сте му казвали да не го прави. Защо се държи така?

 

В предучилищна възраст, детето ви е по-малко зависимо от вас, отколкото когато е съвсем малко. На този етап детето се чувства по-силно и сигурно в собствената си идентичност. Може дори да развие непокорна жилка. Детето в предучилищна възраст се учи и да контролира импулсите си, което изисква време и практика.

 

Какво можете да направите за инатливото дете?

 

• Проявете разбиране

 

Когато помолите вашето дете да дойде за обяд и то каже: „Не сега!“, а след това започне да плаче, когато го накарате да дойде въпреки всичко, опитайте да се поставите на мястото му. Прегърнете го и му кажете, че не ви е приятно да прекъсвате играта му, но обядът е готов и не може да чака, защото ще изстине.

 

дете, обяд, предизвиква, място, родители, неподчинение

 

Идеята е да му покажете, че вместо вие да сте част то проблема, вие всъщност сте на негова страна. Опитайте да не се ядосвате. Бъдете мили, но твърди в решението си, когато трябва.

 

• Определете граници

 

Децата в предучилищна възраст се нуждаят – и дори искат – граници, така че ги поставете и се уверете, че вашето дете знае какви точно са те. Спелувайте му: „Ние не удряме. Ако си ядосан, използвай думи, за да кажеш на Адам да ти върне играчката обратно“ или „Запомни, че винаги трябва да ме държиш за ръка, когато сме в паркинга“.

 

Ако вашето дете има проблем със спазването на правилата, работете върху решението. Ако то удря сестричето си, защото се чувства пренебрегнато, например, помолете го да ви помогне с храненето или къпането на бебето, а след това намерете начин да отделите специално време за него. Ако стане през нощта, защото се страхува от тъмното, дайте му фенерче, който да държи до леглото си.

 

Четете още: 10 грешки във възпитанието, които все някога правим

 

• Насърчавайте доброто поведение

 

Вместо да обръщате внимание на вашето дете, само като направи някаква грешка, опитайте се да отбелязвате и моментите, в които действа подходящо. Едно съвсем простичко „Благодаря, че закачи палтото си!“ или „Толкова  е полезно, когато споделяш с малката си сестра!“ ще насърчи детето да прави още повече добри неща.

 

поведение, наказание, родители, дете

 

И въпреки че може да бъде крайно изкушаващо да накажете детето, когато поведението му не е добро, имайте предвид, че когато едно дете се държи зле, то вече се и чувства така. Да го накарате да се чувства още по-зле може да предизвика още по-негативно поведение. Останете спокойни, за да му дадете добър пример и да му покажете как трябва да се държи.

 

Запомнете, че дисциплинирането на детето в предучилищна възраст, не означава постоянно контролиране, а да го научите да се владее. Наказанието може да го накара да се владее, но само от страх.  Най-доброто за детето е да вземе правилното решение, защото иска, а не защото трябва.

 

Четете още: Предизвикателното поведение при децата със специални нужди

 

• Предлагайте избор

 

Осигурявайки възможности вашето дете да прави собствени избори, това му позволява да използва новопридобитата си независимост в контролирана среда. Вместо да му кажете точно кои дънки да обуе, оставете го само да избере между 2 чифта, например. Попитайте го дали предпочита грах или зелен фасул на вечеря или коя от 2 приказки иска преди лягане.

 

Друг начин да помогнете на детето си да чувства, че има „по-голям контрол над живота си“ е да му казвате какво може да прави, а не какво не може. Вместо да кажете „Не! Не ритай топка в къщата!“, кажете „Хайде да излезем навън и да поиграем футбол“. Ако детето иска сладолед за закуска, му кажете, че има избор между ябълка и сирене.

 

ситуации, неподчинение, дете, родители, възпитание

 

• Избирайте битките си

 

Ако детето ви иска да облече зеления си камуфлажен суичър с оранжевите шорти, това ще навреди ли? Има неща, на които не си струва да обръщате специално внимание.

 

• Разсейте и пренасочете

 

Избягвайте ситуации, които биха могли да предизвикат неподчинение. Защо да рискувате да го отведете в луксозен ресторант, когато можете просто да се срещнете със сестра си на пикник в парка? Наистина ли очаквате детето ви да се държи прилично в магазин за дрехи или да седи тихо по време на делова среща?

 

Четете още: Разликата между наказание и дисциплина

 

Ако се разхождате из търговски център или магазин за играчки, то е много вероятно детето ви да изпадне в „ярост“, затова бързо го отклонете и се насочете в друга посока.

 

• Бъдете реалисти за неговата възраст

 

Когато помолите детето си да си оправи леглото или да помогне с нещо друго, се уверете, че знае как да го направи. Отделете време, за да го научите на нови неща и ги правете заедно, докато детето ги усвои. Понякога това, което изглежда като неподчинение, е просто невъзможността за изпълнение на задачата.

 

дете, възприятие, неподчинение, родители

 

И накрая разберете, че възприятието на детето ви е много различно от вашето. Вместо да очаквате да скокне от играта в дома на приятеля си, за да дойде в колата, дайте му няколко минути предизвестие, за да му помогне да смени нагласата си. „Даниел, тръгваме след 5 мин., така че приключи играта си.“.

 

Няма гаранция, че детето ще се откъсне от забавната си игра без да се оплаква, но в действителност, най-вероятно ще се вайка през целия път до дома. Но докато сте търпеливи и последователни, вашето дете в крайна сметка ще се научи, че да се инати не е начинът по-който да получи това, което иска.  

 

Снимки: limaoscarjuliet, Hammonton Photography, Charles Haynes Foter.com

Добави коментар