Детската кожа и слънцето

Детската кожа е крайно чувствителна към влиянието на ултравиолетовата светлина. Нейните защитни външни слоеве не се справят самостоятелно. Синтеза на пигмент, който защитава кожата от изгаряне, облъчване и води до получаване на тен, като процес в детския организъм не е завършен. Става въпрос за пигмента меланин.

 

Следва да се има предвид, че на кожата въздействат два типа слънчеви лъчи: тип А и тип В. Лъчите от тип А проникват дълбоко, като не оставят външни признаци, но променят химичния състав на клетките. Именно на този тип лъчи се дължат луничките, пигментните петна, доброкачествените и злокачествените образувания. За разлика от тях, прекомерната доза от лъчи тип В могат да доведат до кожни повърхностни изгаряния.

 

Четете още: Как да защитим бебешката кожа от слънцето?

 

Педиатрите препоръчват децата до 3 годишна възраст да не бъдат излагани на пряка слънчева светлина. За ползотворно и безопасно излагане на слънце са достатъчни игрите в неактивните часове, на сянка, в дишащи натурални, светли дрехи (памук, лен), при използване на слънцезащитна шапка или кърпа. Върху детето трябва да попада само разсеяна, непряка слънчева светлина.

 

Дори и след навършване на 3 годишна възраст, защитата на детето не следва да се намалява. Нужно е да избягвате разходки в активните часове (11:00-16:00)! Дори и в утринните и следобедните часове трябва да се избягва престоя под пряка слънчева светлина за повече от 10-15 минути. Слънцезащитните средства и кремове могат да предпазят детския организъм за не повече от 1 час.

 

По материали от руски сайтове: Превод и обработка – Ростислав Райчев

Добави коментар