дете, кухня, безопасност, възрастен, нож, печка

Дете в кухнята – съвети за безопасност

Детето ви изпитва афинитет към кухнята? Харесва му да прави закуска или да ви помага? Какво по-хубаво от това, да правите сладки или мъфини заедно? Въпреки че приготвянето на храна може да е много забавно, детето ви трябва да е в безопасност, когато готви. То трябва да знае, че се нуждае от вашата помощ. Ето и какво трябва да го научите, а ако вече чете само, тази статия е за него:

 

Помощ от възрастен

 

Ако си гледал по телевизията предаване за готвене, сигурно вече знаеш, че най-хубаво се готви с асистент. Помощта от възрастен, не само ще улесни готвенето, но и ще те предпази от наранявания. Преди да започнеш с приготвянето на някоя рецепта, попитай някой от родителите си, дали може да я направиш. В случай, че рецептата изисква употребата на кухненски ножове, печка или други уреди, със сигурност ще ти трябва помощ от тях.

 

дете, кухня, безопасност, възрастен, нож, печка

 

Някои неща, които възрастните използват в кухнята, може би ти изглеждат много лесни за употреба. Когато обаче се наложи да ги използваш сам, ще се изненадаш колко трудно може да се окаже. С помощта на твоя помощник готвач, не само всичко ще стане вкусно и няма да се нараниш, а и ще се забавлявате заедно!

 

Какво трябва да носиш?

 

Ако сложиш престилка, ще запазиш дрехите си чисти. Ако нямаш такава, можеш да носиш някоя стара тениска. Не носи дрехи, които са прекалено свободни и големи, защото ръкавите могат да се подпалят на газовия котлон или да бъдат уловени от миксера.

 

Готвене без микроби

 

Чистотата в кухнята е изключително важна – сигурно вече знаеш това. Ако микробите попаднат в храната, може дори да те разболеят. Винаги измивай ръцете си със сапун и вода, непосредствено преди да започнеш с рецептата. Особено важно е да го правиш при рецепти, които изискват директен допир на храната с ръце.

 

Четете още: Талантливи малки готвачи

 

Винаги измивай ръцете си преди и след като пипаш сурово месо, яйца и рибни продукти, тъй като тези храни могат да съдържат бактерии. Не искаш тези бактерии по ръцете си, защото от там може да ги пренесеш и в устата си. Поддържай работните повърхности (като плот или дъска за рязане), чисти и сухи. Измий ги добре със сапун или веро и топла вода преди да започнеш да готвиш.

 

Ако ти останат продукти, помоли помощник готвача за помощ при съхраняването им. Те могат да бъдат охладени или замразени, за да останат свежи, но трябва да ги приготвите и хапнете в рамките на 3-4 дни. Когато се съхраняват за по-дълго от 3-4 месеца, замразените остатъчни продукти, може да изгубят вкуса си.

 

дете, кухня, безопасност, възрастен, нож, печка

 

Използвай кухнята безопасно

 

Подреди всички продуктите на плота и си приготви измерителни лъжички и съдове. Ръцете ти трябва да са чисти. Освен това трябва да научиш и няколко правила в кухнята, тъй като там е лесно да се нараниш, ако не си внимателен. Едно порязване или изгаряне, определено ще съсипе забавата от готвенето.

 

Ако се налага да използваш нож или други остри кухненски инструменти, винаги искай помощта на възрастен. Ако вече ти е позволено да използваш нож, винаги насочвай острието му далеч от себе си и дръж пръстите си далеч от него. Не гледай телевизия, не говори със сестра си, съсредоточи се само върху рязането. Наоколо трябва да има възрастен, за да държи всичко под око. Същото важи и за употребата на печката. Възползвай се от помощта на възрастен, а ако вече ти е позволено да работиш сам с фурната и котлоните, нека все пак наоколо има възрастен.

 

Четете още: 3 тайни на щастливите деца

 

Как да се предпазиш от изгаряния?

 

Използвай огнеупорни ръкавици, когато работиш с горещи съдове – тави, тенджери и тигани. Не ги хващай с кърпа!

 

Обърни тенджерата или тигана с дръжките към задната част на печката, за да не се удариш случайно в тях и да се изгориш.

 

Поискай помощ от възрастен, когато използваш котлон на газ. Никога не се опитвай да го включиш сам.

 

Никога не слагай в микровълновата печка метални или пластмасови съдове. Ако не си сигурен дали можеш да сложиш даден съд в микровълнова или не, първо попитай възрастен.

 

дете, кухня, безопасност, възрастен, нож, печка

 

Уроци по готварство

 

Знаеш, че някои възрастни ходят на специални курсове, на които се учат да готвят, нали? Това е така, защото готвенето е цяло изкуство, нужна е практика и знания, докато се получи наистина страхотно.

 

Ако тъкмо си започнал, не трябва да се отказваш, ако нещо не се получи от първия път. С времето ще се научиш колко време да вариш спагетите или как да приготвиш яйцата. С малко помощ, ще стане много лесно и бързо!

 

Снимки: Yachichurova, mitikusa.net, elfsternberg, Namibnat Foter.com

Добави коментар