Десет стъпки към успешното кърмене

Скоро след като тестът за бременност на Джоан Елдър се оказал положителен, тя решила да увеличи шансовете си за успех с кърменето. Преди три години тя е имала проблеми с кърменето на близнаците си Габриел и Аника. Елдър казва: “Този път очаквах, че ще е по-лесно с едно бебе. Но все пак се притеснявах за възможни проблеми. Така че започнах подготовката по-рано.”

 

Ранната подготовка може да осигури едно добро начало на кърменето. Ако това е първото ви дете или с предното сте срещнали трудности, помнете, че малко предварителна подготовка може да ви доведе до едно добро начало.

 

Тук са посочени десет съвета, на които можете да обърнете внимание.

 

Преди раждането:

 

1. Изберете лекар или акушерка, които са запознати с кърменето

 

Кърмата е призната за най-добра храна за бебето от всички медицински лица, но не всички лекари имат специализирано знание, което е необходимо, за да покажат на майките как да кърмят.

 

Медицинско лице, което подкрепя кърменето трябва да ви дава информация, да ви предложи подходящи книги или видеоклипове и да ви увери, че сте направили правилен избор за вас и вашето бебе. Също така, трябва да обсъждате други проблеми с кърменето – например как ще продължите да кърмите, когато се върнете на работа – и да ви предложи начини за допълнителна подкрепа.

 

Четете още: Хранете се добре докато кърмите

 

За разлика от лекарите, които са осведомени по въпросите за кърменето, коментари от вида: “Няма разлика между кърменето и храненето с формула”, “Кърменето веднага след раждане не е от изключително значение”, разкриват липса на знание и можете да потърсите подкрепа на друго място. Внимавайте и следете дали медицинското лице ще ви предложи безплатно да пробвате някакво адаптирано мляко или ще ви даде брошури на фирми-призводители на формула още по време на бременността ви.

 

2. Осигурете си подкрепа от партньора

 

Елдър си спомня как нейният съпруг Карлос я окуражава, когато тя кърми близнаците. Тя казва: “Аз не съм много самоуверен човек и за мен подкрепата на Карлос беше много важна.”

 

Елдър открила, че посещението на информационни сбирки за двойки (спонсорирани от Ла Лече Интернешънъл), дава на Карлос много практични идеи как бащите могат да помагат при кърменето. Ако партньорът ви или семейството ви реагират сдържано относно кърменето, може да споделите с тях информация относно ползите от кърменето за майката и бебето, да гледате видеоклипове, да отидете на информационна сесия или лекции заедно, или да разгледате уеб сайтове, които дават подробна информация за кърменето.

 

3. Опознайте гърдите си

 

Консултантът по кърмене Лесли Айър-Джашки казва: “Медицинското лице, което ви консултира трябва да провери гърдите и зърната ви, особено ако сте претърпели хирургична намеса, например намаляване на гърдите.” За повечето жени това са окуражителните новини, че гърдите им са нормални и че се подготвят да произвеждат мляко за бъдещото бебе.

 

Четете още: Десет популярни мита за кърменето – част 1

 

Хедър Макбрайърти, медицинска сестра при сдружението за кърмене Сейнт Джон обяснява: “Някои жени имат хлътнали зърна, които вместо да изпъкват, се прибират в гърдата и това може да направи сукането по-трудно за бебето. Ако носите коректори за зърна (предоставени от Ла Лече Лигата или от консултант по кърмене) през няколкото седмици преди и след раждане, те ще помогнат на зърната ви да изпъкнат.”

 

Ако имате предишна хирургична намеса или хлътнали зърна не означава, че не можете да кърмите, но е по-добре да разговарявте с консултант по кърменето преди раждането за да ви даде някои съвети и допълнителна подкрепа.

 

4. Учете се от опита на другите

 

Макбрайърти предлага: “Посещавайте сбирките на Ла Лече Лига или друга организация преди да се роди бебето. Въпреки, че философията на Ла Лече може да не допадне на всеки, те имат добре-обучени лидери, които разполагат с много хубава информация и там ще има други майки, с които да споделяте опит.”

 

Четете още: Влияе ли кърменето на сексуалното желание?

 

Освен това, ако по-късно имате проблеми, по-лесно ще ви е да позвъните на някой, който вече сте срещали, за да зададете въпросите си или да потърсите помощ.

 

Айър-Джашки добавя: “Виждам разлика в опита на жени, които посещават Ла Лече и тези, които не. Тези, които посещават Ла Лече научават, че бебетата са с различни форми, размери и характери, а също така, че ако в началото се появят някакви проблеми, това не означава, че ще спрат да кърмят. Отношението “Мога да го направя” е много важно.“

 

Ако не можете да намерите група, Макбрайърти предлага да потърсите други майки, които са успели да кърмят. Ако намерите дори един човек, който ви подкрепя и има нужното знание, това ще е от голямо значение. Съвременните книги и видеоклипове също могат да се окажат много полезни.

 

Когато започнете да кърмите:

 

5. Започнете да кърмите рано и често

 

Кърменето почти веднага след раждане, когато бебето е готово, е много добро начало. Елдър си спомня: “Веднага след като родих Наоми, поисках да ми я сложат на корема, без тя дори да е избърсана или изкъпана и те направиха точно това. След малко, когато тя започна да мърда и да търси гърдата, аз й помогнах да стигне до зърното. Тя се намести и сука доста дълго време, а после изпадна в дълбок и спокоен сън в ръцете ми. Чувството беше невероятно.”

 

Четете още: Ползите от кърменето

 

Дори след неочаквано усложнение, например Цезарово сечение, можете да помолите да ви дадат бебето за кърмене. Доула Ленор Килмартин си спомня как е помогнала на една млада майка, която ражда с Цезарово сечение след дълго и изтощително напъване. “Тя беше легнала по гръб поради епидуларната упойка и беше толкова изморена, че едва поглеждаше към новородения си син. Но аз знаех, че тя наистина иска да го накърми, така че аз сложих бебето на корема ѝ и му помогнах да засуче докато тя лежеше. Получи се! Той веднага засука и ние бяхме убедени, че това му помага.“

 

Понякога бебето може да не е готово да засуче веднага, а да се нуждае от малко време да се възстанови от раждането. Ако можете да държите бебето при вас – за предпочитане е контактът кожа до кожа, вие ще сте готови да откликнете, когато то започне да се движи към зърното или да го търси.

 

Честото кърмене през първите дни помага на майката и бебето да свикнат (практиката учи!), и спомага за установяване на количеството мляко у майката. Още един плюс: честото предлагане на гърдата може да предпази или намали риска от възпаления на гърдата: болезнени и неестествено твърди гърди, които правят храненето трудно, когато млякото слезе.

 

Четете още: Приема ли бебчето ви достатъчно мляко

 

6. Ако бебето не може да суче, изпомпвайте, за да поддържате количеството на млякото си

 

Понякога бебето се ражда много рано или е прекалено болно, за да бъде слагано на гърдата веднага. При някои преждевременно родени бебета трябва да минат седмици докато придобият физическата сила и сукателен рефлекс, които правят кърменето възможно. В такъв случай трябва да изпомпвате млякото, за да поддържате количеството.

 

В повечето случаи вашето бебе ще яде млякото, което изпомпвате. Дори ако това не е възможно, изпомпването през равни интервали (всеки три или четири часа), означава, че когато бебето ви започне да суче, вие ще имате изобилно мляко. Болницата може да има мощна електрическа помпа или от там могат да ви предложат друго място, от където да наемете или закупите такава.

 

7. Доверете се на сигналите, които бебето ви подава, по-добре е отколкото да гледате часовника

 

Вместо да следвате режим на хранене, следете за уникалните знаци, които бебето ви подава, когато иска да суче. То може да се движи, да мърда главичка напред-назад, да прави мляскащи звуци с уста, да се опитва да си налапа ръцете или да смуче края на одеалцето си.

 

Четете още: Какво има в кърмата?

 

Това е начинът на хранене, който Елдър следва от четири дни, след раждането на Наоми. “Ако я нахраня и тя стане неспокойна след 15 минути, аз отново я храня. Не се притеснявам колко време е минало, просто ѝ обръщам внимание. И така наистина се получава! Млякото ми дойде по-рано от предния път и тя наистина пълни памперсите.

 

Айър-Джашки отбелязва: “Режимът не се отразява добре на естествено хранените бебета. Особено в първите дни и седмици.”

 

8. Научете се правилно да поставяте бебето на гърдата

 

Макбрайърти казва, че правилното поставяне на гърдата е също много важно, но уверява младите майки, че не трябва да се тревожат ако не се получи от първия път. “Изисква се практика! Отпуснете се и пробвайте да храните бебето докато то не е много гладно, така и двамата ще имате повече търпение.“

 

Четете още: От колко мляко се нуждае бебето през първите няколко дни?

 

Макбрайърти описва добрата техника на кърмене по този начин: “Седнете с възглавници, които подпират вас, ръката ви и бебето. Уверете се, че лицето, гърдите и бедрата на бебето са разположени фронтално към вас. Образувайте чашка около гърдата си със свободната си ръка: пръстите да са отдолу, а палеца отгоре и така погъделичкайте бузата на детето със зърно.

 

Бебето трябва да отвори устата си широко. После го придърпайте право към гърдата си като напъхвате възможно най-много от ареолата в устата му. Не му позволявайте да се изплъзне и така да захапе само зърното. Ще видите, че челюстта на бебето работи, а то преглъща. Ако то не изглежда да суче добре или ако вие изпитвате болка, опитайте отново.“

 

През първите два или три дни гърдите ви произвеждат коластра: специално мляко, което е богато на антитела. Тъй като количеството на коластрата е малко, вие едва ли ще видите бебето да преглъща. Уверете се, че бебето е лапнало добре гърдата и трябва да видите, че то суче като начинът на сукане се променя от бързи, почти неравномерни засмуквания към по-бавни, ритмични засмуквания, когато бебето достигне до няколкото глътки коластра.

 

Четете още: Течащи гърди – как да се справим с проблема?

 

Айър-Джашки казва: “Важно е да оставите бебето да реши кога е свършило. Как ще познаете? Бебето само ще пусне гърдата, изглеждайки доволно или заспивайки. Но то може да е приключило с първата гърда. Просто не забравяйте да предложите другата гърда първа при следващото кърмене.”

 

9. През първите дни избягвайте биберони и бутилки

 

Още един съвет от Макбрайрти: “Ако на новородените се предлагат биберони или шишета през първите седмици, може да възникне проблем с объркване на зърното. Бебетата трябва да научат сложното движение с език, което изтисква мляко от гърдата.

 

Шишетата изискват съвсем друг начин на мърдане на устата и пускат повече мляко. Докато някои бебета успешно се справят и с двете, при други бързо се създават проблеми с кърменето: разранени и напукани зърна за майката и недоволно бебе, което не получава достатъчно мляко от гърдата. Докато вие и вашето бебе се учите, избягвайте биберони и шишета – въпреки, че те могат да бъдат много изкусителни.”

 

10. Установете проблемите рано и не се колебайте да потърсите помощ

 

Това звучи като обикновен съвет, но как може една скорошна мама да разбере дали нещата вървят добре или не.

 

Четете още: Увисват ли гърдите от кърменето?

 

Айър-Джашки предлага: “До третия или четвъртия ден вашето бебе трябва да суче около 8 или 10 пъти на денонощие. Кърменето трябва да е приятно: докато бебето захапва, може да чувствате триене или дискомфорт, но не и силна болка. А също така трябва да чувате бебето да преглъща през голяма част от храненето на бебето.”

 

Болезнените зърна могат да са резултат от т.нар. млечница. Тя представлява гъбична инфекция. Ако по време на раждането или след това сте взимали антибиотици, то рискът от млечница е по-голям. Ако се налага прием на антибиотици, то помолете доктора да ви изпише крем против гъбички, който да използвате при първите знаци на млечница: пареща болка в зърната, която продължава и между храненията.

 

Също така трябва да следите бебето за знаци, че се храни добре. През първите дни трябва да следите за значително нарастване на мокрите пелени – вероятно ще има една мокра пелена на първия ден, две на втория и четири на третия ден. Към края на първата седмица, когато млякото ви е “слязло”, бебето ви трябва да има от 6 до 8 много мокри пелени (4-6 ако използвате пелени за еднократна употреба) и най-малко две или три наакани пелени за 24 часа. Изпражненията трябва постепенно да се променят: те са лепкави и черни през първия ден, а до четвъртия или петия ден те трябва да са меки и жълти.

 

Четете още: Хранене по време на кърмене – част 1

 

Макбрайрти добавя: “През първите няколко дни бебетата губят около десет процента от теглото си. Не се притеснявайте за това. Бройте мокрите и наакани пелени. След като бебето започне да възстановява изгубеното тегло с темпо между 100 и 200 грама на седмица, значи всичко е наред.”

 

Ако вашето бебе не отговаря на тези условия или ако вие имате напукани, болезнени или кървящи зърна, болки в гърдите или се притеснявате по други причини, не се колебайте да се посъветвате с компетентен лекар, медицинска сестра, лидер на Ла Лече Лига или консултант по кърмене. Колкото по-скоро започнете да работите по даден проблем, толкова по-бързо той ще бъде разрешен.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар