Десет предимства на дървените играчки

Изработени са от естествени материали – качествена дървесина, безопасни бои, лепила и лакове. Изключваме, разбира се, некачествените с китайски произход, обичайно обработвани с фолмалдехид.

 

Устойчиви са – за разлика от пластмасовите, които често не оцеляват дори и в рамките на деня на подаряване. Дървените можете да запазите за много дълго и след време да ги извадите от някой таен шкаф, за да поиграете с внуците. Разказвайки им колко радост и топлина са носили на мама или татко.

 

Лесни са за почистване – мият се с вода и се подсушават с кърпа. Освен това са щадящи екологията, тъй като са изработени от биоразградим материал.

 

Семпли са – с малко или никакви светлини и звуци. Това позволява на фантазията да се изяви. Не правят всичко сами, за разлика от механизираните и врещящи играчки – за тях се смята, че лишават детето от възможността само да си измисля и разиграва сцени. Простотата на дървените изисква от детето само да сътвори звук и картина в мисълта си.

 

Отговарят на изискванията за безопасност – играчките за най-малките деца са със заоблени ръбове и не нараняват. Нечупливи са. Вярно е, че са по-тежки, но при евентуално хвърляне това не ги прави по-опасни от пластмасовите.

 

Дървените (както и другите естествени) играчки представят на детето един по-истински образ на обектите. Създават му реална представа за това, което го заобикаля. Например, по-голямата дървена кола е по-тежка от по-малката. Така малчуганът разбира връзката между тежест и големина.

 

Чрез такива играчки детето се учи и посредством осезанието. Стимул са за развитие на фината моторика. На допир дървената играчка не е стерилно гладка – разкрива какво е неравност. Има груби и по-идеални участъци, на места е топла, на места – студена.

 

Изискват добра концентрация и задържат вниманието за по-дълго време. Липсва им копче за включване и изключване, така че на малкия експериментатор са му нужни повече усилия, за да ги накара "да работят".

 

Универсални са. Кукли с къщички, пъзели, кубчета, влакчета, люлеещи кончета, писти с топчета, музикални инструменти, всякакви животни, ферми, букви, цифри, куклен театър, книжки… Пъстра палитра за всякакви детски капризи, развиващи всякакви ценни умения.

 

Често родителите са по-големи фенове на тези играчки дори от децата. Красиви, практични, провокиращи – вече присъстват в почти всяка детска стая.

 

Източник: mamablog.bg

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар