Десет популярни мита за кърменето – част 1

Автор: Маг.фарм. Марияна Енева

сертифициран от международния борд консултант по кърмене (IBCLC)

 

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и достоверна информация, както и широкото разпространение на сериозни заблуди относно естественото хранене е сериозен проблем, който повлича след себе си майката. И тя понякога се озовава в ситуация, от която излизането може да бъде трудно.

 

В следващите няколко минути бих искала заедно да се опитаме да разбием част от тези митове, като разберем какво стои зад тях.

 

Мит 1 Няма нужда от подготовка, кърменето е нещо напълно естествено и няма как да не се получи.

 

Да, естественото хранене е естествено… Но както за някои жени зачеването на бебето може да бъде трудност, така понякога и кърменето може да не се случи толкова лесно, колкото се случва при други майки. Има различни външни и вътрешни фактори, които могат да го направят трудно и понякога невъзможно.

 

Добрата подготовка преди раждането дава висок шанс за успех. За щастие през последните години и в България се провеждат срещи на консултанти по кърмене с бъдещи и настоящи майки, които са изключително полезни за поставянето на едно успешно начало и решаване на проблемите след раждането. По време на тези срещи се обсъждат различни ситуации в хода на кърменето и възможните решения.

 

Мит 2 Кърмата идва 2-3 дни след раждането, няма защо бебето веднага да бъде слагано на гърдата.

 

Да, „слизането“ на кърмата се случва обикновено 2-3-5 ден, но коластрата започва да се образува в момента на отделянето на плацентата от матката, т.е. веднага след раждането.

 

Четете още: Съвети и препоръки за кърмене

 

Коластрата е фундаментално важна за бебето – тя е първата пасивна ваксина на бебето, защитавайки го от огромен брой патогени в околната среда. Съдържа уникални протеини, които „постилат“ храносмилателната система на бебето и намаляват вероятността за преминаване на неподходящи вещества към тялото му. Също така подпомага изхвърлянето на мекониума – първите бебешки изпражнения. Съдържа растежни фактори, които подпомагат съзряването на все още несъвършената нервна система на бебето, включително зрението.

 

И не на последно място – тя е в идеалното количество – след раждането стомахчето на бебето е колкото череша и не е редно да поема големи обеми течности. Честото сукане в първите дни след раждането, преди образуването на по-големите количества преходна кърма, позволява на майката и бебето да се „нагласят“ един спрямо друг и кърменето да е по-лесно, когато гърдите се напълнят.

 

Мит 3 Раждането по оперативен механизъм (т.нар. секцио) е гаранция за проблеми с кърменето.

 

Да, проучванията показват, че времето за „слизане“ на преходното мляко при майки, родили чрез секцио, е с няколко часа по-дълго в сравнение с майки, родили по естествен механизъм.

 

Но това не се отнася за образуването на коластрата. Тя е налична веднага, стига майката да не е преживяла много тежко раждане със сериозна кръвозагуба. Следователно бебето има веднага какво да суче и е важно при първа възможност да бъде поставено на гърда и да бъде при майка си непрекъснато, с контакт кожа-до-кожа.

 

Мит 4 Недоносените бебета трябва първо да се научат да пият мляко от бутилка с биберон и след това да се учат да сучат.

 

Да, кърменето и поддържането на лактацията при недоносено бебе е сериозно предизвикателство.

 

Четете още: Хранете се добре докато кърмите

 

Но проучванията показват, че бебета дори под 1500гр. могат да бъдат слагани на гърда. Сукателният рефлекс се развива след 32 гестационна седмица и е напълно активен след 36 г.с. За недоносените е изключително важно да имат плътен физически контакт „кожа-до-кожа“ с майка си максимално продължително време през деня и да се учат да сучат на гърда.

Съществуват различни специализирани устройства (системи за дохранване на гърда), които помагат на недоносеното бебе да приема нужното му количество мляко на гърдата, без употреба на биберони и шишета.

 

Мит 5 Операциите в областта на гърдите – за намаляване или увеличаване на бюста пречат на кърменето.

 

Да, понякога оперативните разрези са направени така, че пресичат и прекъсват млечен канал.

 

Това обикновено не е проблем и с често и правилно поставяне на бебето на гърда, с малко помощ от консултант по кърмене кърменето протича безпроблемно. Съвременната техника на подмускулно поставяне на имплантите и разрези в областта на мишниците води до минимални щети върху жлезистата тъкан и количеството мляко.

 

Продължава на: Десет популярни мита за кърменето – част 2

 

Материалът е подготвен в сътрудничество с:

 

 

Снимка: архив МБАЛ „Надежда“

Добави коментар