Да спестим време – съвети за заети майки

Днес повечето от нас са свръхангажирани. Графиците са ни препълнени със задължения и се опитваме да направим много неща за много малко време.

 

Майките са едни от основните потърпевши от липсата на време. Те се опитват да балансират между семейството, работата и времето за себе си. Все още няма магическа формула, с която да разтеглим времето си, но можем да се постараем да го използваме по-добре. Ето как:

 

Организирайте се

 

Удивително е, колко много хора губят време за дейности като намирането на ключовете си, телефона си, червената риза или специалните обувки. Отделете време, за да подредите всичко около себе си, т.е. живота си. Така ще спестявате доста време за напред и ще можете да отделяте повече време на задълженията си.

 

Открийте кои са вашите губещи време навици

 

време, задължения, организирайте, записвайте

 

Следете се какво правите в рамките на една седмица и обърнете внимание на нещата, които губят от ценното ви време и ви пречат да се организирате. Прекарвате ли 10 мин. в търсене на ключовете си? Ако е така, окачете кукичка до вратата и винаги ги поставяйте там. Когато ходите до магазина, забравяте ли да купите продукт, които ви е необходим? Научете се да си правите списък предварително предварително, за да не го пропускате.

 

Записвайте си

 

Винаги носете с вас малко тефтерче и си записвайте в него важните неща, които трябва да свършите, както и задълженията си. Можете да използвате и календара или бележника на телефона си. Така ще се организирате по-добре и ще спрете са се чудите: „ Ами, сега какво трябваше да направя?”.

 

Вижте още: За майките и многото им функции…

 

Направете си органайзер

 

Записвайте всички важни срещи, събития, адреси и телефонни номера на календар, който можете да поставите на бюрото или стената си. Така цялата информация ще е на едно място и няма да се налага да я издирвате допълнително, когато ви потрябва.

 

време, задължения, организирайте, записвайте

 

Разпределете задълженията си

 

Определете си специален ден за чистене, за пазаруване, за почивка и т.н. Придържайте се към графика си и не отлагайте тези отговорности за края на седмицата.

 

Правете нещата „в повече”

 

Когато пазарувате, купете допълнително от продуктите, които използвате най-често. Така ще спестите време да тичате до магазина, когато имате най-малко време за това. Когато готвите, правете по 1-2 порции в повече и ги сложете в хладилника. Така ще има допълнителна храна за моментите, когато нямате възможност да готвите.

 

Вижте още: Съвети за почистване за заети родители

 

Учете детето си да се грижи за себе си

 

Научете детето си как само да почивства стаята си, да си приготвя сок, да мие съдовете си и т.н. Така то ще стане по-отговорно, а вие ще сте малко по-свободни.

 

време, задължения, организирайте, записвайте

 

Мислете за края, преди да започнете нещо

 

Колко пъти ви се е случвало да не довършите даден проект? Това ви причинява безпокойство и ви товари излишно. Така че представяйте си края преди всяко начало и приключвайте всичко, което сте започнали.

 

Определете приоритетите си

 

Въпреки, че всеки има нужда да се отпусне, понякога се случва приоритетите да останат на заден план. Затова организирайте времето си така, че първо да свършите важните неща, а след това отделете време за забавления.

 

Вижте още: Как да балансирате живота си?

 

Подредете документите си

 

Направете си папки за всички важни документи или разписки, като ги подредите според вида. Така ще знаете кое къде е в момента, в който ви потрябва.

 

време, задължения, организирайте, записвайте

 

Сложете нещата, които трябва да прочетете на нощното си шкафче

 

Въпреки претоварения си график, човек не бива да забравя и за своето развитие. Всяка вечер отделяйте по малко време за четене. Така ще осигурявате пълноценна храна и за мозъка си.

Добави коментар