Да си поговорим за коронките – с д-р Иванова

Интервю с д-р Ваня Иванова, специалист по дентална медицина.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Какви видове коронки съществуват и кои бихте препоръчали?

 

Д-р Ваня Иванова: Съществуват няколко вида коронки, но трябва да се има предвид, че различните видове са с различна употреба.

 

Например, пластмасовите коронки са временни и се поставят, в момента, в който се прави възстановяване на зъбите – пълна промяна. До етапа в който се циментират (поставят) постоянните коронки, изпилените зъби се обличат в тези пластмасови коронки. Целта на тези временни коронки е да предпазят от болка изпилените живи зъби, както и да възстанови естетиката на изпиления зъб. От функционална гледна точка пластмасовите коронки не са добри, тъй като са много чупливи.

 

зъби, коронки, метални, металокерамика

 

Съществуват и изцяло метални коронки, които могат да бъдат препоръчани на пациенти за зъби в дъвкателната област, които не се виждат, т.е. 6-тите, 7-мите и 8-мите, при които не се цели толкова естетика, колкото функция. Металните коронки са по-здрави и поемат добре дъвкателното налягане. Съвсем спокойно може да бъде направена метална коронка на пациент, ако той няма проблеми от естетична гледна точка.

 

Вижте още: Как да се грижим правилно за зъбите си?

 

Другите са метало пластмасови или така наречените бленд коронки. Те се предпочитат от пациентите, които нямат финансови възможности, тъй като са по-евтини. Аз лично не ги препоръчвам, тъй като въпреки че пластмасата до известна степен може да има някакъв естетичен ефект, те са от много чуплив материал.

 

Ако по някакъв начин коронката се удари в чаша или дори ако се засегне от дъвкателните зъби антагонисти при хранене, пластмасовата обвивка много лесно се чупи и пада, което налага смяната на коронката.

 

зъби, коронки, метални, металокерамика

 

Най-масово използваните коронки, които лично аз препоръчвам, това са керамичните коронки и металокерамичните коронки. Разликата е, че керамичните коронки обикновено се използват за фронтални зъби, когато се цели много добър естетичен ефект. Те могат да бъдат изработени по такъв начин, че да не се разбере дори от специалисти, че това е коронка – до такава степен имитират естествения зъб.

 

Вижте още: Храни допринасящи за кариес при децата и възрастните!

 

Металокерамичните коронки се използват най-вече в дъвкателната област, тъй като са по-здрави. Разбира се, могат да се поставят и във фронталната област.

 

Като цяло керамиката е по-добра от пластмасата – не е толкова чуплива и има по-добър естетичен ефект.

 

МТА: Керамиката или металокерамиката е по-добрият вариант?

 

Д-р Ваня Иванова: Това вече зависи от клиничния случай. Ако пациентът не харесва зъбите си от чисто естетична гледна точка – защото са криви, единия е изтрит или е по-голям от другия, и ако са във видимата област, тогава се препоръчват керамичните коронки. Те изглеждат по-естествено. При металокерамичната коронка, самият метал не позволява да се достигне до такава естетика. Затова при пациенти, които търсят повече естетика във видимата част на зъбите, тогава се препоръчват изцяло керамични коронки.

 

зъби, коронки, метални, металокерамика

 

Когато във видимата област пациентите имат липсващи зъби, тогава няма как да се направят само керамични коронки. Тогава се прави мост и то обикновено металокерамичен, тъй като е по-здрав и може да издържи по-дълго време.

 

МТА: Колко време издържат коронките и необходимо ли е да бъдат подменяни на определено време?

 

Вижте още: Ползване на конец за зъби

 

Д-р Ваня Иванова: По принцип поставянето на коронка е лечение, което се прави с тенденция да издържа години наред. Т.е. ако лечението е проведено адекватно и са спазени всички изисквания, тогава една конструкция може да издържи от 10-15 години до живот, колкото и тривиално да звучи. Напълно е възможно.

 

Ако някой пациент е чул, че металокерамиката има давност 10 години и съответно минат тези 10 години, ако няма оплаквания, въобще да не му минава през главата да си сменя коронките или мостовете (смее се).

 

Няма ли проблем, могат да издържат с години напред.

 

Снимки: that.girl, DeaPeaJay, ♔ Georgie R,  Foter

Добави коментар