3150.jpg

Да си направим… ваза

Автор: Мая Мишкова

 

Интересно е, как онези съкровенни детстки спомени изкачат от някой затънтен ъгъл на съзнанието ни, завладяват ни и намират начин да избухнат отново, със свежи сили, претвотени в настоящия ни живот.

 

В моето семейство е имало традиция далеч преди да се родя –  традиция за търсене на най-красивите и необичайни бутилки, които баща ми е подарявал на майка ми (вместо вази – защото „вазите са клише”). И тъй като по онова време не е имало ча-а-ак толкова голямо разнообразие (както всички знаем, независимо дали от първа ръка или защото са ни разказвали), той ги е правил различни. Ето така:

 

Това се е запечатало в детските ми спомени не само защото бутилката е красива, а заради самия жест. Защото означава много някой да прекара часове наред с ножче и лепило в ръка, за да сътвори нещо толкова красиво и уникално само за теб – за да види радоста в очите ти.

 

Затова реших да ви покажа един лесен начин да зарадвате някой друг – независимо дали това, ще е човека до вас или някой приятел (приятелка). И този начин е да изработите нещо за него, нещо уникално и неповторимо, което никой друг не може да направи.

 

 

За целта са ви необходими:

 

ножица – за предпочитане остра (помага да избегнете травмите по време на работа);

 

канап, цветни конци, прежда (не чак толкова подходяща по мое скромно мнение), дантела или каквото решите – тук ограничения няма;

 

лепило – аз ползвам универсално бързо съхнещо лепило, подходящо за лепене на всякакви материали. Секундните лепила не са подходящи;

 

бутилка – от цветно или прозрачно стъкло, тумбеста или цилиндрична, от алкохол или безалкохолно – зависи от вас;

 

клечка или дървено шишче – за нанасяне на лепилото;

 

мъниста, перлички и други джунджурии за украса – по желание.

 

 

За да изработите вашата бутилка-ваза, на първо място трябва да отлепите етикета на бутилката. От личната ми практика установих, че най лесния начин е чрез накисване във вода и после сериозно търкане. Разните трикчета от нета с нагряване със сешоар и подобни не сработиха, поне при мен.

 

След отстраняването на последните остатъци от лепило и изсушаването на бутилката, можете да пристъпите към същинската част – украсата.

 

Бърз съвет: За да сте сигурни, че лепилото ще прихване здраво канапа за бутилката, трябва да сте сигурни, че ръцете ви са чисти и да докосвате стъклото колкото се може по-малко, за да не оставяте отпечатъци от естествено–съдържащите се в кожата мазнини.

 

 

Започнете да увивате канапа, като го захванете в основата на бутилката с лепило. Размазвайте лепилото на малко разстояние от канапа, за да не изсъхне преди да сте го покрили.

 

 

След като отрежете крайчето на канапа, го покрийте с допълнителен слой лепило, за да го прикрепите по-здраво.

 

 

Останалото е въпрос на въображение. Ако използвате бутилка от цветно стъкло и искате да го покажете, оставете празни участъци. За да направите нещата още по-интересни, можете да сплетете конеца на плитка, или да нанижете перлички и мъниста.

 

 

Забавлявайте се и творете!

Добави коментар