Да си имаш птичка

Интелигентни и красиви – компанията на птиците крие много предимства за собствениците им. Някои от тях сигурно дори ще ви изненадат.

 

Трудно е да разберете предимствата, които птицата може да донесе в дома ви, докато не сте живели с такава. Да се грижите за птица изисква доста работа, но със сигурност усилията си заслужават.

 

Живеят дълго

 

Повечето домашни птички имат доста по-дълъг живот от други животни. Това означава, че скоро няма да ви се наложи да се справяте с мъката от загубата на своя приятел, само след няколко години, както бихте направили с морското свинче, хамстер или рибка.

 

Някои птици могат да останат ваши другари за много дълги години. В действителност, има видовете папагали, които могат да ви надживеят. Това, разбира се, означава, че трябва да поемете сериозен ангажимент към животното.

 

Социален контакт

 

Последните проучвания показват, че да се грижите за птица насърчава социалният контакт, което е добре за вашето психично здраве. Забавно е когато папагалът ви ви посрещне със: „Здравей, момче! Здравей, здравей!“, след като се приберете от работа.

 

Четете още: Как да се грижим за морско свинче?

 

От една страна е налице контакт между вас и вашата птица. От друга – създавате взаимоотношения и с други собственици на птици, като например хората от местния форум за птици.

 

Може да бъде шокиращо първия път, когато чуете папагал да каже цяло изречение, да обясни нещо или да опитва да каже нещо, но да не знае точната дума. Това е моментът, в който осъзнавате, че говорите с домашния си любимец, а не само на него.

 

Грижа

 

Хората имат нужда да се грижат за някого. Дори и по-големите деца в семейството се грижат за по-малките. Често хората започват да искат свои собствени деца още около двадесетте си години. В днешно време често в семейството има само едно дете, но по-жалкото е, че все повече семейства остават бездетни.

 

Домашният любимец може да задоволи необходимостта ви да се грижите за някого. Птиците са особено подходящи за това, тъй като те изискват много внимание и грижи, за да бъдат здрави и щастливи.

 

Четете още: 7 съвета за лятната диета на вашия домашен любимец

 

Съпричастност

 

Всеки домашен любимец насърчава съпричастност при децата. Домашен любимец, който наистина може да говори и ясно да разбира това, което му казвате, прави още по-лесно научаването на детето да разбира мислите и чувствата на някой друг.

 

Намалява стреса

 

Говоренето и играта с домашния любимец ще намали нивото на стреса и ще понижи кръвното налягане. Това определено е добре за вашето здраве. Какво по-успокояващо от това, вашата аратинга да стои върху вас, докато вие вършите домакинските си задължения или да гушкате своето какаду, докато се излежавате на дивана?

 

Само не забравяйте да галите птицата срещу посоката на перата и, за да избегнете стресa при нея. Те не обичат да заглаждате перата им с милване.

 

 

Поддържат ума остър

 

С възрастта може да започнете да забравяте и по-трудно да учите нови неща. Това може да ви изложи на риск от ранна деменция. Фразата „използваш или губиш“ важи за вашия мозък с пълна сила. Преподаването на трикове на птицата, поддържа ума остър, също така забавлява вашия пернат приятел. Това упражнение за мозъка е по-добро от медикаментите за насърчаване на здравословна когнитивна функция.

 

Кога за последен сте учили вашата птица на нов трик? Ако не сте опитвали всякакви трикове, все пак защо да не започнете сега?

Добави коментар