Да се подготвим за сезона на грипа

Много от нас все още не са готови да се разделят с лятото, но съвсем скоро температурите ще паднат и ще се наложи да посрещаме зимните месеци.

 

С тях идват и увеличеният брой простудни и вирусни заболявания, какъвто е грипът. Той е вирусна инфекция, която протича с много симптоми:

 

– треска

– болки в тялото и мускулни болки

– главоболие

– умора

– суха кашлица

– хрема

– възпалено гърло

 

Когато инфекцията засегне белите дробове, се развива пневмония. Това, освен че създава значителен дискомфорт, е свързано с откъсване от училище, работа и т.н.

 

Сезона на грипа

 

Рискови фактори

 

Грипът е най-честото инфекциозно заболяване през зимата, когато:

 

– Нивата на слънчевите ултравиолетови-B (UVB) лъчи са ниски.

 

– Времето е студено. Това пречи на белите кръвни клетки да достигат лигавицата на дихателните пътища и да се „борят” с вируса.

 

– Влажността на въздуха е ниска. Сухият въздух позволява на вируса да живее по-дълго време извън тялото.

 

Грипът е по-често през зимата, когато има по-малко UVB светлина. Заради това нивата на витамин D, чийто основен източник е слънцето, са най-ниски.

 

Витамин D и грип

 

Тъй като не можем да си го набавим от слънчевата светлина, за нас остава да приемаме витамин D допълнително. Това ще ни помогне в борбата срещу вируса на грипа.

 

Две интересни  проучвания показват намаляване на случаите на грип за хората, които приемат по-високи дози витамин D.

 

В едното изследване са участвали жени от афро-американски произход в менопауза. Резултатите са установили 60% намален риск от простуда и грип за тези, които приемат по-ниски дози витамин D3 и 90% намален риск за тези, приемащи по-високи дози дневно.

 

Друго проучване, проведено в Япония с участието на ученици, показва, че тези, които са приемали по-големи количества витамин D3, са боледували 67% по-рядко от грип тип А в сравнение с връстниците си, които са приемали доста по-ниски дози.

 

За съжаление не се наблюдава такъв ефект по отношение на тип В грипен вирус. За сведение –  последните години в нашата страна грипните епидемии са именно тип А, вкл. пандемичният свински грип.

 

Това категорично показва, че не само имаме нужда от допълнителен прием на витамин D3, но като приемаме по-високи дози, ще бъдем по-защитени.

 

Как действа витамин D

 

За да се засили имунната система на организма, витамин D:

 

– Произвежда два специфични белтъка: cathelicidin и defensins. Тези протеини участват в борбата срещу вирусите.

 

– Намалява възпалението: в резултат температурата на тялото не се повишава много и лигавицата на белите дробове е по-малко податлива на пневмония.

 

Високите нива на витамин D могат да предотвратят или намалят риска от грип.

 

Витамин D може да намали риска от разболяване от грип и риска от развитие на пневмония след грип. Ваксините засилват способността на организма да се бори с инфекцията. Ето защо съчетаването на прием на витамин D3 и противогрипни ваксини осигурява най-добрата защита.

 

За повечето хора това включва поемане на 1000-5000 международни единици (25-125 мкг) дневно витамин D3 по време на грипния сезон.

 

За да повишим действието на имунната си система, е добре да потърсим в близките седмици личния си лекар, който да предпише медикамент, съдържащ витамин D3.

 

Източник:  health.bg

Снимки: Jeroen van Oostrom, Michal Marcol FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар