Да се подготвим за бременността разумно

Независимо от факта, че всички отрасли на медицината се развиват активно, и пренаталната диагностика и лечение на пaтологиите на плода отбелязват значителен напредък, в света продължават да се раждат огромно количество болни деца. Към тях можем да отнесем не само децата с явни отклонения в развитието, но и онези с отслабен имунитет.

 

Каква е причината за тази мрачна статистика? Условията на живот, екологичните фактори, стреса? Всъщност част от проблема опира до неправилния начин на живот, заболяванията и вредните навици на родителите. За да протече нормално бременността и да се роди здраво бебе, е необходима предварителна подготовка и планиране, в която участват и двамата родители.

 

Стандартна подготовка

 

И така, вие сте решили в близко, обозримо бъдеще да станете родители. Необходимо е да промените някои страни от вашия живот, като започнете първо с вредните навици. Формално всички знаем кои са те, но въпреки това често продължаваме да пушим и системно да употребяваме алкохол. От тези два навика трябва да се откажем не по-малко от един месец преди зачеването – включително и мъжа, защото алкохола влияе на подвижността на сперматозоидите.

 

забременяване, хранене, здраве, пълноценно, полезно, здравословно

 

Особено важно е пълноценното хранене. Това се отнася предимно за жените, тъй като именно на техните плещи пада мисията за успешно износване на плода, но и мъжете следва да обърнат внимание на този аспект на планиране на бременността. Важно е да се приема храна с достатъчно количество белтъчини, като жената следва да осигури на своя организъм пълен набор от витамини и микроелементи.

 

Не винаги е нужно да се купуват комплексни витамини от аптеката, ако на масата ежедневно присъстват плодове, зеленчуци и храни, богати на калций. При жените, консумиращи ежедневно по 100 гр. сирене, неколкократно намалява риска от кариес на зъбите по време на бременността и след раждането.

 

Вижте още: Хранителен режим за бъдещи татковци

 

Планирането на бременността предполага и пряк прием на някои нелекарствени средства. Болшинството гинеколози са на мнение, че витамините (в частност витамин Е и фолиева киселина) са необходими на бъдещата майка в определени концентрации. Освен фолиевата киселина, чийто прием следва да започне няколко месеца преди забременяването и да продължи до 16-18 седмица от бременността, трябва да се приемат и препарати, съдържащи йод като профилактика на йододефицит в организма, който може да причини от своя страна изоставане в умственото развитие на плода.

 

С какво да започнем?

 

 

Първата стъпка при планиране на бременността е визита при гинеколога, за която следва да се подготвите: спомнете си и споделете с него своите наследствени и хронични заболявания и оплаквания, продължителността на вашия менструален цикъл, покажете му резултатите от последните си изследвания. Лекарят ще извърши гинекологичен преглед, ще вземе цитонамазка, ще ви предпише изследвания – на кръвта и урината, за диабет и хепатит, и т.н.

 

Вижте още: Планиране и подготовка за бременността

 

Планирането на бременността предполага пълно и всеобхватно изследване на организма за готовността му за майчинство, като в предишни случаи на аборт, съпътстващи заболявания, прием на антибиотици или други лекарства вниманието на лекаря винаги е повишено.

 

Особено внимание се отделя на жени, в чиято анамнеза присъстват два или повече спонтанни аборта с цел откриване на причините за тях и тяхното отстраняване.

 

Ваксини

 

 

Препоръчително е няколко месеца преди забременяването да се извърши проверка какви ваксини са поставени на бъдещата майка. Най-голямо внимание следва да се обърне на ваксинациите против някои особено опасни за плода болести, например рубеола, варицела, хепатит.

 

Вижте още: Рисковете от варицела по време на бременността

 

Както е известно, преболедувайки рубеола, организма си изработва имунитет към нея – тя е особено опасна за бременните, тъй като ако се прекара в първия триместър от бременността, може да доведе до тежки проблеми в развитието на плода. Затова е необходимо да се направят изследвания на кръвта, и ако не сте прекарали рубеола – да се ваксинирате. Същото се отнася и за варицелата.

 

Това са първите и най-важни неща, които трябва да знаете като бъдещи родители. Подробна информация относно тях, а и за всички други аспекти на бъдещата бременност, ще получите от лекарите в женските консултации, към които е необходимо да се обърнете веднага след като сте взели решение да имате дете.

 

Снимки: Ambro, adamr FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар