Да разсеем митовете за пушенето и бременността

Мит: Няма нищо лошо, ако бебето се роди с ниско тегло.

 

Факт: Бебетата с ниско тегло при раждане е по-вероятно да имат здравни проблеми, отколкото бебетата с нормално и средно тегло. Тези проблеми могат да засегнат здравето на бебето, когато е малко, а и когато стане възрастен. Пушенето по време на бременност увеличава риска от това бебето да се роди с ниско тегло.

 

Мит: Знам, че жените, които са пушили имат бебета с нормално тегло. Рисковете от тютюнопушене, не са чак толкова много.

 

Факт: Наличието на ниско тегло на бебето не е единствения риск за здравето, свързан с тютюнопушенето по време на бременност. При раждането може да се появят и други здравословни проблеми. Например жени пушачки по време на бременността излагат на по-голям риск бебетата си за поведенчески проблеми, като дефицит на вниманието или хиперактивност. Също така съществува риск от затруднение в обучението, както и нарушение на здравето на самите пушачки.

 

Мит: Аз съм бременна в третия месец. Няма смисъл да спра цигарите сега. Щетите вече са направени.

 

Факт: Полезно е да откажете цигарите във всеки етап от бременността. Ако се откажете сега, рискът от това да имате бебе с ниско тегло ще бъде подобен на непушач. Отказването на цигарите сега също увеличава шансовете белите дробове на бебето, да работят по-добре.

 

Мит: Пушенето ме отпуска, а това е добре за моето бебе.

 

Факт: Може да се чувствате спокойни, когато пушите, но всъщност резултатите за тялото не са положителни. Пушенето ускорява пулса и повишава кръвното налягане. Всяко дръпване от цигара също увеличава емисиите от въглероден окис в кръвта, което затруднява притока на кислород към вашето бебе.

 

Четете още: Какво се случва, ако пушите по време на бременност?

 

Мит: Спирането на цигарите може да се окаже стресиращо за бебето.

 

Факт: Ако продължите да пушите не помагате на бебето си. Отказът от цигарите не товари бебето, а напротив. Това е едно от най-добрите неща, които може да направите за здравето на бебето докато се развива в утробата ви и след раждането. С отказът от цигарите ще предпазите бебето си и от пасивното пушене и ще намалите риска от синдрома на внезапната детска смърт.

 

Мит: Пушенето на по-малко цигари по време на бременност е достатъчно.

 

Факт: Не съществува безопасно ниво на тютюнопушене. Дори няколко цигари на ден означава, че вредните химикали ще повлияят на здравето на бебето и на вашето също. Отказването на цигарите по всяко време на бременността ще намали лошите последици.

 

Мит: Ако спра да пуша, ще напълнея.

 

Факт: Някои жени са загрижени за увеличаването на теглото, ако спрат цигарите. По време на бременността, се нуждаете от повече калории, за да отговорите на нуждите на развиващото се бебе и също да поддържате собственото си здраве. Една балансирана, здравословна диета се състои от голямо разнообразие храни. Консултирайте се с вашият лекар, за да се определи колко наддаване на тегло е добро за вас и за бебето.

 

Четете още: Наркомании и бременност

 

Мит: Аз пуша, следователно не трябва да кърмя бебето си.

 

Факт: Майки, които пушат е добре да се откажат от цигарите, но да не спират кърменето. Кърмата наистина е добра за бебето, но при пушачките промяната в кърмата може да наруши съня на бебето. Майките, които пушат могат да имат проблем с кърмата. Тези усложнения могат да затруднят храненето на бебето.

Добави коментар