Да поговорим с мамолога

Интервю с д-р Евгений Василев

Акушер-гинеколог, мамолог

I САГБАЛ "Света София"

 

Представяме ви д-р Евгений Василев, мамолог в I САГБАЛ "Света София". Специално за портал „Мама, татко и аз”, той даде интервю, отговаряйки на най-често задаваните въпроси от жени интересуващи се от състоянията и проблемите свързани с гърдите.

 

Мама, татко и аз: Д-р Василев, от каква възраст трябва да започнат профилактичните прегледи при мамолог?

 

Д-р Василев: По принцип ракът на гърдата е основното заболяване при жените, което е и най-често срещаното състояние в женския организъм. Той заема някъде около 25% от всички злокачествени заболявания при жените, т.е ¼ от всички онкологични заболявания.

 

След като се развият гърдите при една жена, то тогава могат да се правят профилактични прегледи при мамолог. В млада възраст, преди 30 години, това е изключително рядко заболяване – рак на гърдата. Но пък тогава са характерни доброкачествените образувания на гърдата – фиброаденомите, така че младите момичета също боледуват от нянакъв вид заболяване на гърдата.

 

мамолог, гърди, преглед, рак на гърдата, фиброаденом, възраст, мамография

 

Профилактиката за рак на гърдата е редно да се прави след 30 годишна възраст, но пък след 20 годишна възраст, след като вече са се развили млечните жлези при жените (защото до тогава се развиват млечните жлези) може да се прави и профилактика за доброкачествените заболявания на гърдата.

 

Мама, татко и аз: Какво е мастопатия? Предпоставка ли е за злокачествени измемения и какво може да се направи?

 

Вижте още: Как начинът ви на живот увеличаева риска от рак на гърдата?

 

Д-р Василев: Мастопатията е състояние на гърдата, тя все още не е заболяване. Има обаче някои мастопатични промени в гърдите, които могат да бъдат предпоставка за развитие на рак на гърдата. Така че състояния, които при преглед са установени, и за които има съмнения за някакъв предразполагащ момент за развитие на рак на гърдата, би трябвало да се изяснят с абсолютна категоричност. Като има възможност да се правят биопсии, хистологични верификации на съмнителни участъци. Така че мастопатията сама по себе си е едно хормонално зависимо състояние, а някои състояния на гърдата биха могли да се възприемат като предпоставка за предраково състояние.

 

Мама, татко и аз: Колко време след кърмене се ходи на мамолог? Какви са препоръките на мамолога за спирането на кърмата? 

 

мамолог, гърди, преглед, рак на гърдата, фиброаденом, възраст, мамография

 

Д-р Василев: По принцип прегледът при мамолог може да се извърши и по време на кърмене, но най-добре е 2-3 месеца след спирането му, когато гърдите са инволюирали и са върнали естествения си вид.

 

За спирането на кърмата, организма си има собствени механизми, т.е. не е задължително на всяка цена да се препоръчат някакви медикаменти. А медикаментите за спиране на кърма са измислени през последните 40-50 години, преди това човечеството не се е ползвало от тях. Така, че самият организъм си има предпоставка по някакъв начин да спре кърменето, т.е. си има собствени механизми и не на всяка цена се налагат медикаменти. А когато искаме по някаква причина да спрем кърмата, тогава се използват медикаменти за тази цел.

 

Вижте още: Какво трябва да знаем за мамограмата?

 

Мама, татко и аз: Д-р Василев, противозачатъчните средства увеличават ли риска от рак на гърдата?

 

Д-р Василев: Да, приема на противозачатъчни средства увеличава риска от рак на гърата, но когато този прием надвишава 10 години. Хубавото е, че след като се спрат противозачатъчните, тогава рискът за бъдещо развитие на рак на гърдата се връща в изходно ниво. Т.е. в млада възраст може да се пият противозачатъчни средства, като рискът се увеличва 2 пъти, ако те се приемат над 10 години.

 

мамолог, гърди, преглед, рак на гърдата, фиброаденом, възраст, мамография

 

Мама, татко и аз: Кога се прави мамография? Вредна ли е? Колко често е препоръчително да се прави?

 

Д-р Василев: Стандартът е след 40 годишна възраст да се направи първата изходна мамография и след това се прави през 2 години. Предвид това, че има едно зачестяване на рака на гърдата и все по-често заболяват по-млади жени, тази възрастова граница се измести в последните години и е възприето след 35 годишна възраст да се прави мамография, ако се прецени при преглед, че има необходимост да бъде извършена.

 

Вижте още: 7 съвета за намаляване на риска от рак на гърдатата

 

По отношение на вредността: Периодът, през който се прави мамографията е 2 години, това е стандартът, който е възприет в света. Не, мамографията не е вредна, ако се спазват тези правила (т.е. през 2 години да се прави мамография). Изчислено е, че с новите дигитални рентгенови апарати дозата облъчване, която получава пациентката е незначително малка и тя се равнява на дозата, която една жена би поела от естествения радиационен фон, ако отиде на море и се излага на плаж 10 дена по монокини.

 

мамолог, гърди, преглед, рак на гърдата, фиброаденом, възраст, мамография

 

Мама, татко и аз: Как протича прегледа при мамолог? (Има ли значение по кое време от цикъла си жената ще отиде?)

 

Д-р Василев: Няма никакво значение по кое време от цикъла си жената ще направи прегледа. Не е задължително да се спазва някакво условие  за точно определени дни.

 

Вижте още: Мамо, тате, имам бучка

 

Иначе самият преглед протича по следния начин: Първо се разпитва пациентката за оплаквания, снема се анамнеза, прави се оглед на млечните жлези, палпация на млечните жлези. Всичко това се включва в клиничният преглед и след това задължително се прави ехография.

 

По преценка и ако има необходимост се прави и мамография. А ако има сериозни съмнения за някакъв процес в гърдата, който неможем да уточним чрез образните методи с абсолютна категоричност, каква е диагнозата, то тогава е възможно да се направи тънкоиглена аспирационна биопсия. Това е амбулаторно извършваща се манипулация – взимат се клетки от съмнителният участък с игла. Ако е необходимо, разбира се и по наша преценка, вече насочваме към оперативно лечение.

 

мамолог, гърди, преглед, рак на гърдата, фиброаденом, възраст, мамография

 

Мама, татко и аз: Д-р Василев, какво е фиброаденом? Може ли да се изроди в рак?

 

Д-р Василев: Фиброаденомът е доброкачествено заболяване на гърдата. То е характерно за младата възраст, обикновено се появява в тинейджърската възраст. По принцип има вероятност да се изроди в раково заболяване, но тази вероятност е много малка. Фиброаденомите, които са с малки размери, се проследяват. Ако не нарастват, не е необходимо на всяка цена да бъдат отстранени, ако обаче има някаква динамика в размерите при проследяването, то е желателно да се премахнат.

 

Мама, татко и аз: Какво са уплътнения и болки в гърдата? Симптоми, възможни причини, препоръки?

 

Вижте още: Бучки в гърдите – рак или не?

 

Д-р Василев: Уплътнението и болките в гърдата са хормонално зависимо състояние. Най-често тези оплаквания се появяват във втората фаза на цикъла след овулацията. Това е и едно от най-честите оплаквания при жените – напипва се по-плътен и болезнен участък в гърдата, който след детайлно разпитване на пациентката, се установява, че след като цикълът свърши, тази болезненост и уплътнение намаляват значително.

 

Симптомите са: Опипва се болезнена зона в гърдата, която е и по-плътна от околния паренхим. Възможните причини: както вече споменахме, това е хормонално зависимо състояние. Препоръките са да се проведе подходящо лечение, за да се отстрани този процес на хормонална зависимост на тъканта на гърдата.

 

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова

Добави коментар