Да поговорим за вагиналното течение

Знаете ли каква е разликата между нормалното вагинално течение и необичайното такова? Тук ще разгледаме различните сътояния. Така ще разберете кога нещо не е наред със здравето ви.

 

Вагина

 

Основната функция на вагината е да осигури връзка на матката с външните полови органи. В нея живеят множество микроорганизми, които са в подчинение на млечно-киселите бактерии. Тези бактерии отделят биологично активни вещества, повишаващи киселинността (pH) на вагината, с което я предпазват от инфекции.

 

Когато вагината е здрава, тя се самопочиства, като произвежда естествен прозрачен или белезникав секрет. Естественият баланс на микроорганизмите във вагината може да се наруши от всичко, което пречи на нормалната среда – навлизането на патоген, използването на неподходяща козметика или правенето на дамски душове, например.

 

Какво е нормално вагинално течение?

 

Всички жени имат вагинално течение. Вагината е покрита с жлези, които произвеждат малко количество секрет. Нормалният вагинален секрет помага за прочистването на влагалището – той изтича, помитайки със себе си мъртвите клетки и отпадните вещества, отделяни от микроорганизмите. Освен това е естествен лубрикант при полов акт.

 

Нормалният вагинален секрет не мирише. Той е прозрачен или млечно белезникав и слузест. Промените във външния му вид и консистенция могат да се дължат на:

 

Четете още: Д-р Диков говори за вагиналното течение – част 1

 

промяната на нивата на хормоните през целия менструален цикъл

стрес

бременност

лекарства

сексуална възбуда

кърмене

овулалция

диета.

 

Фактори, които могат да нарушат естественият баланс на микроорганизмите във вагината ви и могат да доведат до вагинални инфекции са дамските душове, парфюмираните сапуни, антибиотиците, наличие на хронично заболяване, като диабет.

 

Вашият менструален цикъл има значително влияние върху вида на вагиналното течение. Знаете ли, че сте по-податливи на инфекции непосредствено преди или по време на менструацията? Това е така защото киселинният баланс се променя през този период – киселинността намалява. По средата между две менструации вагиналният секрет се увеличава. Това е индикация за наличието на овулация.

 

Четете още: Какво е бяло течение?

 

Някои признаци показващи необичайно вагинално течение са:

 

промяна в цвета и консистенцията

увеличаване на вагиналния секрет (извън периода на овулацията)

сърбеж, дискомфорт, обрив

парене при уриниране

наличие на кръв

зеленикаво, жълто или сиво-бяло вагинално течение с неприятна миризма.

 

Ако имате вагинално течение заедно с някои от тези признаци е добре да се консултирате с гинеколог. Най-често срещаната вагинална инфекция е бактериалната вагиноза. Друга често срещана инфекция е трихомониазата.

Добави коментар