Да изразиш себе си чрез цвят

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

Илюстрации: Таня Димитрова

 

„ Цветът е средство да се упражнява пряко влияние върху душата. Цветът е клавишът, окото е чукчето, душата е многострунно пиано”.

Василий Кандински

 

В днешното забързано ежедневие, постоянните грижи и задачки за решаване, все повече се отдалечаваме от истинската си същност. Самозабравяме се и се потапяме в свят на сивотата. А рутината убива творческите ни заложби и идеи. Има ли начин да поправим грешката?

 

Четете още: Лекарство ли е изкуството за децата?

 

Сивотата може да бъде премахната само от цвят. Открийте душевно равновесие с помощта на живописта. Цветът може да донесе удовлетворение и наслада, както за окото така и за психичното ви състояние.

 

сивота, живопис, рисуване, психично

 

Известно е, че всеки цвят е символ на емоция, душевно състояние. От тук следва, че използвайки живописта като средство на изразяване и комуникация, вие казвате истината… това, което извира от най – дълбоката ви същност.

 

живопис, цвят, изкуство, рисуване, картини, душевен

 

Не е нужно да се занимавате професионално с живопис. Не е нужно да сте художник. В домашни условия, вземете платно, четки и бои. Пуснете си релаксираща музика или такава, която ви вдъхновява и дайте израз на себе си. Рисуваите със замах, без страх и от сърце.

 

Четете още: Говорят ли детските рисунки?

 

Това ще ви зареди и ще ви върне назад във времето, когато задръжките не са имали сила над вас. Не се притеснявайте от резултата, а дори изобщо не мислете за него. Правете това, което ви идва от вътре, колкото и абсурдно да изглежда отстрани. Живописта ще бъде първата крачка да внесете цвят в живота си. Забавлявайте се като деца!

 

След този цветен „сеанс” ще забележите, че сте по креативни и освободени. Нека цветовете ви завладеят и влезте в хармония с пролетта!

Добави коментар