Да бъдеш баща – стресиращо ли е?

Идеята да станете баща е очарователна. Въпреки това, в първите месеци след появата на бебето майката и бащата се отбелязват като „нови родители”.  Тъй като все повече хора се включват активно в тази фаза от живота си, то татковците също изпитват следродилна депресия. Този стрес понякога може да е толкова силен, че те не могат да се справят с него.

 

Как бащите да се справят със стреса?

 

Някои промени в начина на живот могат да намалят стреса. Ето някои съвети за това:

 

1. Нова отговорност: Тази нова радост, носи и много отговорности – хранене, смяна на пелени и т.н., с които новият татко може би трудно се справя. В допълнение към това, постоянният плач на бебето, може да го смаже.

 

Съвет: Може да се включите с помощ към майката още със започването на самата бременност. Започнете с това, да я отменяте понякога в домакинските задължения и други ежеднвени дейности като миене на съдове, готвене, чистене и др. По този начин, когато бебето пристигне, ще сте свикнали  да вършите домакинска работа у дома.

 

Четете още: Пет съвета за бъдещите таковци да се подготвят за раждането

 

2. Неспособност да прекарват време с новороденото: Може да се окаже трудно за бащите да прекарват толкова време с детето си, колкото те пожелаят.

 

Съвет: Ако имате възможност, проверете дали може да работите от вкъщи или да промените графика си.

 

3. Финансова тежест: Новороденото бебе идва с цял списък с неща, които трябва да бъдат закупени. Ако случайно наемете и детегладачка, допълнително утежнява разходите. Тъй като партньорката ви няма да работи известно време, то вие сте единственият източник на доходи. Това води до увеличаване на стреса.

 

Съвет: Планирането на това, кога ще имате бебе и осигуряването на нужните средства, може значително да облекчи стреса.

 

Четете още: И аз бях там

 

4. Недостатъчен сън: Това неизбежно ще се случи през първите месеци. Бебетата се будят 2 или 3 пъти през ноща или се хранят или трябва да им се смени памперса.

 

Съвет: Може си разпределите през кои часове ще спите вие и партньорката ви. Единият от вас може да спи в друга стая от 21 до 2 часа например, докато другият е при бебето и обратно. След това от 2 до 7 часа си разменяте местата. По този начин имате шанс да си осигурите значително по-качествен сън и да сте отпочинали на сутринта.

 

бебе, баща

 

5. Новороденото изисква много време и от двамата родители: Ето защо е неизбежно това, да нямате достатъчно време за половинката си. Това води до стрес. Преди сте използвали времето за контакт по между си, а сега просто няма време.

 

Съвет: Може да наемете детегледачка или някой от близките ви да се грижи за бебето ви поне веднъж седмично, за да имате време да бъдете на саме с половинката си. Може да планирате вечеря или кратко пътуване. Не водете приятели или роднини с вас. Не забравяйте, че това е личното ви време! Ако няма на кого да поверите детето си за малко, то се опитайте да го приучите да бъде отделено. Нека бебето спи в отделна стая. По този начин ще може да бъдете  с партньорката си в другата стая, но с включен бейбифон.

 

Четете още: Доверете се на мъжа

 

6. Без секс!: Първите 1-2 месеца може да липсва секс (по съвет на лекаря). Това може да предизвика известно напрежение при татковците. А и вашата партньорка ще бъде толкова изтощена, че ще мисли само за сън докато е в леглото.

 

Съвет: Търпението е добродетел. Позволете на партньорката си, да се отдалечи от емоционалното и физическото сътресение след раждането. Мотивирайте я да говори за това, което тя чувства. Прегръдките също помагат.

 

Още малко съвети, които ще ви помогнат да се справите със стреса са:

 

Играйте с бебето.

Участвайте активно в грижите за него.

Обсъдете чувствата по между си.

Говорете с други татковци.

 

Бебето променя цялата динамика около вас. Опитайте се да промените стресиращите неща в нещо полезно.

 

Снимка: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар