Даже не ни се вярва, че раждането е минало…

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

След раждане жените се чувстват по различен начин. Някои споделят, че изведнъж са се почувствали много добре (това се обяснява с отделянето в кръвта на ендорфини – хормоните на удоволствието), други са напълно изтощени. На някои им се иска да се обадят на целия свят и да говорят с часове, други имат нужда да останат сами. Във всеки случай след такова натоварване е добре да се подремне и да се похапне, за да се възстановят силите.

 

Четете още: Основни етапи на раждането

 

Първите два часа след раждането жената не бива да става, защото организма ѝ е още слаб. Затова в тези първи два часа родилката се намира под засилено наблюдение на медицинския персонал на болницата. През това време новороденото най-често спи, и съвсем скоро ще се срещне за по-дълго с щастливата си майка.

 

Когато се върнете в стаята, постарайте се да станете колкото се може по-бързо – отначало с помощта на акушерката, после и сама. Това ще подобри кръвообращението, ще спомогне за нормализацията на работата на пикочните пътища и червата и ще ускори процесите на зарастване. Освен това, много скоро малкото човече ще поиска вашето внимание.

 

Хайде да се запознаем, бебчо!

 

След като отмине първоначалния стрес от раждането, ще ви се прииска колкото е възможно по-бързо да се запознаете с вашето малко чудо, което сега лежи до вас. Започвате да го разглеждате – на кого прилича, всичко ли му е наред?… Някои жени започват да се тревожат, ако забележат драскотини или петна по главата на бебето. Това в повечето случаи не е повод за безпокойство, те ще изчезнат след ден-два.

 

Четете още: Първите минути заедно

 

Честно казано, непосредствено след раждането бебето може да се стори „грозничко” и на най-любящата майка: то има вид на малко сбръчкано същество с огромна глава, затворени очички, тънки крачета и ръчички. Всичко това е поради обстоятелството, че му се е наложило да мине през достатъчно тясно пространство и да изпита при това сериозно напрежение. Спокойно, само след няколко дни то ще се оправи напълно и ще изглежда по-красиво и от бебетата в рекламите на памперси.

 

Малкото човече присвива към тялото си ръчички и крачета, и това е обусловено от физиологичен хипертонус на мускулите. В първите дни след раждане телцето му може да се повива по-стегнато – ако то маха с ръце пред лицето си, може да се стресне, защото не знае какви са тези неща, които се мяркат пред погледа му. Освен това, докато е било в матката, неговата подвижност е била силно ограничена и при по-плътно повиване то би се чувствало по-защитено. След прибиране в къщи, вече можем да преминем към ританки и по-свободни дрешки.

 

Четете още: Естествени начини да предизвикате раждане

 

Често възниква въпроса колко топло да обличаме бебето, необходимо ли е допълнително одеяло. За да се провери дали не му е студено, пипнете нослето и ръцете (те трябва да са топли). Правило е, че бебето трябва да е „облечено” по-топло отколкото майката, защото неговата терморегулация е все още несъвършена и то е много чувствително към температурата на заобикалящата го среда. Но, разбира се, не е нужно да го опаковате така, че да се изпоти.

 

От първия ден новороденото се нуждае от пълната отдаденост на майката. Тя се състои не само в това то да баде нахранено, но и да се преоблича не по-рядко от през три часа, да се мие няколко пъти на ден, да се успокоява след преглед. Тези грижи изпълват цялото денонощие.

 

Четете още: Контракциите – да си останем у дома или да тръгваме за болницата?

 

През първите няколко дни бебето може практически да спи непрекъснато, събуждайки се само за хранене, ако нищо друго не го притеснява. Случва се, разбира се, и да се буди често с плач – в такъв случай незабавно съобщете на лекаря, който трябва да провери дали няма някакъв проблем. Ако според него всичко е наред, то значи малкото човече още не се е адаптирало към новата среда. Трябва да се прояви търпение, може би още на следващия ден то ще се успокои.

 

Един съвет – мами, не се страхувайте да не сгрешите! Никой няма да се погрижи по-добре за вашето бебе от вас самите, то се нуждае от вашата топлина, към която е привикнало докато е било в корема ви! Възможно е в началото да не сте най-бързите и оправните, но постепенно ще се научите на всичко!

Добави коментар