Гърдата преди … и по време на кърменето

По време на бременността, гърдите стават по-големи и тежки. Ареолата (областта около зърното) става по-тъмна и по-голяма. Хормоните, които се отделят по време на бременността стимулират оформянето на млечните канали и жлези или алвеолите.

 

През втората половина на бременността, хормонът пролактин се освобождава и това води до протичането на мляко.

 

След като бебето се роди, количеството на отделяната кърма се определя според това колко то суче. Затова се препоръчва новороденото да бъде сложено на гърдата възможно най-скоро след раждането. Вашата акушерка може да Ви помогне като Ви посъветва как да намерите най-удобната за Вас позиция.

 

Четете още: Често срещани проблеми с гърдите – решение

 

През първите няколко дни гърдите отделят коластра – гъста жълтеникава течност с високо съдържание на антитела, които предпазват бебето от инфекции. Тя е богата на протеини и витамини и въпреки, че не е в големи количества, е много полезна за новороденото. Колкото по-често поставяте бебето на гърдата, толкова по-скоро ще започнете да отделяте кърма. Обикновено това се случва след 3 дни.

 

След като кърмата Ви „дойде”, вероятно ще усещате гъдел в гърдите си всеки път, щом сте готова да кърмите. Гърдите Ви може да протекат и това е познато като “рефлекс на слизане на кърмата”. Възможно е да усещате болка в стомаха, която всъщност е причинена от контракциите на матката, докато кърмите.

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

Добави коментар