Гъбична инфекция при мъжете

Гъбичната инфекция на влагалището е причинена от гъбички наречени Candida. Тези гъбички присъстват в нормалната човешка кожа, във влажните области на тялото (устата, вагината). Симптомите на вагинална гъбична инфекция при жените се развиват, когато новите гъбички се разполагат в областта на вагината или когато се наблюдава увеличение на гъбичките, които присъстват във влагалището, в сравнение с количеството на нормалните бактерии. Това може да се случи например, когато полезните бактерии биват унищожени от антибиотици и имунната система е отслабена.

 

Тъй като Candida присъства в нормалната вагина, гъбичната инфекция може да се появи при всички жени (и жени без сексуален партньор), тя не се смята за типично полово предавана инфекция. Лечението на мъжа партьор, който не е развил симптоми на инфекцията, не се счита за необходимо според повечето експерти, тъй като  сексуалната активност не е сериозна причина за инфекция. Все пак е възможно и мъжете да развият симптоми след сексуален контакт с инфектирана партньорка.

 

Гъбична инфекция при мъжете

Какви са симптомите на гъбичните инфекции при мъжете?

 

Candida balanitis (инфекция на пениса с Candida) може да доведе до симптоми като обрив или бели петна по пениса, заедно с болка, парене и сърбеж. Симптомите се развиват в продължение на няколко дни и силата им може да варира индивидуално. Симптомите могат да се влошат след полов акт. Candida инфекцията може да се разпространи и в кожата на бедрата, седалищните гънки, бедрата и скротума.

 

Кои мъже са изложени на риск от гъбична инфекция?

 

Точно като жените, които нямат симптоми на гъбична инфекция, но могат да носят Candida във вагината си, така и мъжете също могат да не проявяват симптоми, но да са носители на инфекцията.

 

В действителност, гъбичната инфекция в гениталната област може да се появи при 15-20% от мъжете. Тя се случва по-често при мъже, които са необрязани, които имат диабет или имат сексуални партьорки с постоянно повтаряща се вагинална кандидоза. Както при жените, всяко състояние, което пречи на функцията на имунната система може да предразположи хората за развитието на гъбична инфекция. От тези състояния, диабетът е най-честата причина свързана с Candida balanitis. Когато на мъжа се постави диагноза гъбична инфекция на гениталната област, диагностичният процес включва диагностицирането и на други заболявания, за да се лекуват заедно.

 

Какво е лечението на гъбичните инфекции при мъжете?

 

Лечението се препоръчва, когато се появят някои от симптомите. Локални противогъбични кремове са най-често използваните. В допълнение може да ви се предпишат и орални лекарства, за по-тежките случаи.

 

Снимка: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар