грим, хигиена, ръце, почистване, гримове, четки

Гримът и добрата хигиена

Когато става дума за грима и четките (апликаторите), с които се нанася, хигиената е изключително важна за запазване на здравето на кожата ви. Предлагаме ви няколко съвета от професионалните гримьори, за това как да се погрижите за тях и да избегнете проблеми:

 

Измивайте ръцете си

 

На първо място, винаги трябва да започнете с измиване на ръцете. Това е основна стъпка за добрата хигиена и въпреки че е лесно да я забравите и пропуснете – тя е задължителна. Независимо дали ще поставяте грим на собственото си лице или на някой друг, важно е ръцете ви да са чисти, за да предотвратите прехвърлянето на микроби и бактерии върху кожата на лицето.

 

Никога не споделяйте гримовете си

 

Споделянето на гримовете не е добра идея, независимо дали става дума за майка ви или приятелка, която иска да пробва новата ви спирала. Може да звучи грубо, но не позволявайте друг да използва гримовете ви, защото това означава размяна на бактерии. Единственият допустим вариант за споделяне на гримове е ако използвате четки за еднократна употреба или разполагате с такива, които не използвате.

 

грим, хигиена, ръце, почистване, гримове, четки

 

Почиствайте четките си редовно

 

В идеалния случай, трябва да почиствате четките си за грим най-малко веднъж седмично. Ако използвате четка за грим повече от 1 година, време е да я изхвърлите. Използвайте препарат за почистване на четки, но ако нямате такъв и обикновен шампоан ще свърши работа (но не бебешки). Ако искате да поддържате наистина много добра хигиена, можете да използвате спирт след всяка употреба, за да премахнете всички бактерии и да оставите четките си чисти и готови за следваща сутрин.

 

Четете още: Как да почистите четките си за гримове? – ВИДЕО

 

Гледайте срока на годност

 

Използването на продукти с изтекъл срок на годност е може да се отрази негативно на кожата ви. Повечето продукти в днешно време имат обозначение за какъв период след отваряне на опаковката са годни за употреба, но той е валиден само ако ги съхранявате правилно. Добре е да се съхранявате гримовете си на тъмно и хладно място – банята или жабката на колата не са добър вариант. Ако някой от тях промени цвета, аромата или текстурата си – изхвърлете го.

 

грим, хигиена, ръце, почистване, гримове, четки

 

В случай, че на опаковката не е посочен срока на годност, имайте предвид, че средната продължителност за използването на различните продукти е следната:

течен или кремообразен фон дьо тен – 12 месеца

прахообразни сенки за очи, пудра, руж – 2 години

кремообразни или течни сенки за очи – 12 месеца

спирала за мигли и течна очна линия – 3-6 месеца

червило – 12 месеца

гланц за устни – 6 месеца

лак за нокти – 2 години

 

Четете още: Грим и алергии

 

Използвайте тестерите разумно

 

Всяка жена се изкушава да отиде и да пробва най-новите червила и спирали, които са рекламирани в момента. Не забравяйте обаче, че трябва да бъдете внимателни към тестерите. Уверете се, че консултантите почистват продуктите преди вие да го пробвате или използват четка за еднократна употреба. Доста вероятно е десетки жени да са пробвали този тестер преди вас, а вие наистина не искате да се в контакт с бактериите им, нали?

 

Снимки: maxiadrian photography, liquidnight, Michael Sissons Foter.com

Добави коментар