Грижи за пъпната връв на бебето

 

След като се роди бебето, акушерката ще пререже пъпната му връв. Бебето няма да усети нищо от това, което се случва. Пъпната връв на бебето ви ще падне след около седмица след като то се е родило. По-долу е описано как трябва да се грижите за пъпната връв на вашето бебе.

Трябва да запазите пъпната връв на бебето чиста и суха като по този начин го предпазвате от заразяване. Това може да направите като къпете бебето с топла водa и след това го облечете в чисти и сухи дрешки. Така най-добре ще може да поддържате пъпната връв на бебето ви да е винаги чиста и суха.

Към водата в която къпете бебето трябва да добавите неутрален препарат, който да ви помогне при почистването на мястото около пъпчето или да използвате подходящ сапун, който да е с ниско съдържание на рН

Трябва да използвате пудра която да е добър антисептик.

Ако вашето бебе е родено преждевременно и за него са необходими по-специални грижи е добре да почиствате пъпчето му редовно с антисeптичен сапун.

Други съвети от които може да се ръководите за да поддържате пъпчето на вашето бебе чисто, са:

– Винаги измивайте ръцете си преди да започнете да извършвате каквито и да било почистващи манипулации на пъпчето на вашето бебе.

– Оставете пъпчето да си падне само в никакъв случай не го дърпайте вие.

– Опитайте се да запазите пъпчето чисто и изложено на чист въздух. Така то ще заздравее и ще падне по-бързо.

Дори и да видите малко кръв по пелените на бебето ви след като пъпчето вече е паднало това не е повод за притеснение, тъй като това е напълно нормално. Ако пъпчето на бебето ви е заразено може да разберете това по следните признаци:

– Пъпчето му и кожата около него са подути и зачервени.

– Пъпчето има лош мирис и сълзи.

Ако се притеснявате за това как изглежда или мирише пъпчето на бебето ви се посъветвайте с лекарят Ви за да Ви даде съвет как може да се излекува.

 

Добави коментар