Грижи за пъпната връв на бебето

След като се роди бебето, акушерката ще клампира и пререже пъпната му връв. Бебето няма да усети нищо от това, което се случва. Последни проучвания показват, че по-дългото отлагане на клампирането на пъпната връв, допринася бебето да бъде с по-добри показатели за нивата на хемоглобин и риска от появата на анемия е много по-малък.

 

Пъпната връв на бебето ви ще падне след около седмица след като то се е родило. По-долу е описано как трябва да се грижите за пъпната връв на вашето бебе.

 

  •  Трябва да запазите пъпната връв на бебето чиста и суха като по този начин го предпазвате от инфекции. Това може да направите като къпете бебето с течаща водa и след това го обработите със стерилен памучен тампон, напоен със спирт. Препоръчително е бебето да не се къпе във вана, докато пъпчето не падне. Така най-добре ще може да поддържате пъпната връв на бебето ви да е винаги чиста и суха.

 

  •  Трябва да използвате пудра която да е добър антисептик, но задължително се консултирайте с лекаря на бебето по този въпрос. При използването на пудра има опасност от задушаване на раната и развитие на инфекции.

 

  •  Ако вашето бебе е родено преждевременно и за него са необходими по-специални грижи е добре да почиствате пъпчето му редовно със спирт.

 

Четете още: Пъпна херния при бебетата – част 1

 

Други съвети от които може да се ръководите за да поддържате пъпчето на вашето бебе чисто, са:

 

  •  Винаги измивайте ръцете си преди да започнете да извършвате каквито и да било почистващи манипулации на пъпчето на вашето бебе.

 

  •  Оставете пъпчето да си падне само в никакъв случай не го дърпайте вие.

 

  •  Опитайте да запазите пъпчето чисто и изложено на чист въздух. Така то ще заздравее и ще падне по-бързо.

 

Дори и да видите малко кръв по пелените на бебето ви след като пъпчето вече е паднало това не е повод за притеснение, тъй като това е напълно нормално. Ако пъпчето на бебето ви е заразено може да разберете това по следните признаци:

 

  •  Пъпчето и кожата около него са подути и зачервени.

 

  •  Пъпчето има лош мирис и сълзи.

 

Ако се притеснявате за това как изглежда или мирише пъпчето на бебето ви се посъветвайте незабавно с лекаря, за да Ви даде съвет какво да предприемете.

Добави коментар