Грижи за бебето

Виждали ли сте нещо по-сладко от спящо бебе? Спокойствието и невинността, които струят от цялото му същество, трогват всеки родител. Старите хора казват, че колкото повече спи едно дете, толкова по-бързо то расте.

 

Нуждата от сън е биологично и индивидуално обусловена при всеки човек. Недостатъчният престой в страната на Морфей оказва влияние върху имунната и нервната система, затруднява производството на хормона, отговорен за човешкия растеж, и влошава сърдечната дейност.

 

През първите месеци кърмачетата спят по 16 часа дневно. Новородените нямат представа кога е ден и кога нощ. Първите два, дори три месеца те се будят на всеки 2-4 часа, будуват около половин до два часа и отново заспиват. Около 16 часа сън те разпределят в денонощието, като понякога количеството сън може да варира между 12 и 20 часа.

 

Фази на заспиване

 

Четете още: 5 мита за съня на бебето

 

  • Първа фаза: Бебето започва да се прозява и да трие очички. След третата прозявка е време да го сложите в креватчето му. Пропуснете ли този момент, бебето започва да недоволства.
  • Втора фаза: Бебето фиксира с поглед далечно разположена точка. Постепенно се потапя в света на сънищата.
  • Трета фаза: Главата се отпуска, очичките се затварят. Бебето ги отваря още 3-5 пъти, преди да заспи дълбоко.

 

Къпане

 

Ключът към успешното и приятно къпане е предварителната подготовка. Освен това в днешно време се предлагат наистина много улеснения за този ритуал – анатомични ванички, специални поставки, различни играчки.

 

И все пак уменията не могат да се купят. Ето няколко практични съвета:

 

Топла стая

 

Щe се убедите, че къпането (поне в началото) е по-удобно в стая, а не в банята. Така всичко ще ви бъде подръка и няма да рискувате да простудите бебето. Затоплете предварително помещението, температурата трябва да бъде около 25°С. Поставете ваничката на удобно за вас място, на удобна за вас височина.

 

Четете още: Подгответе зоната за къпане на бебето

 

Разбира се, ако имате възможност да поддържате банята топла, можете да поставяте ваничката и там. Не забравяйте, че не можете да използвате вана, ако пъпчето на бебето все още не е паднало. В такъв случай трябва да го измивате внимателно на чешмата, под течаща вода, като внимавате да не мокрите пъпчето.

 

Чисти дрешки 

 

Пригответе хавлийката, в която ще завиете бебето, чисти дрешки и памперс. Подредете дрешките по реда на обличане, за да ви бъде по-лесно. Мястото, на което ще обличате бебето, трябва да бъде удобно както за вас (болките в гърба най-често са причинени от много навеждане), така и за бебето. Също така е важно мястото, на което обличате бебето да е обезопасено. Не знаете в кой момент бебето ще започне да се обръща, а това може да е опасно, ако е на високо.

Добави коментар