Грижите за бебе променят мъжкия мозък

Родителството и грижите за бебе изискват предвидливост за кризисни ситуации, рефлексите на професионален вратар от висшата лига, енергията на мажоретка и съпричастността на терапевт. След векове практика, майките са изградили определени когнитивни и емоционални връзки в мозъка си, които вплитат всички тези умения в едно.

 

Бащите могат да изградят абсолютно същите връзки. Всъщност, колкото повече таткото се грижи за своето бебе, толкова повече мозъкът му заприличва на този на майката от гледна точка на грижата, която полага за детето.

 

В действителност изследователите твърдят, че когнитивните и емоционални връзки се изграждат и засилват повече в мозъка на човека, който полага основните грижи за бебето, независимо дали този човек е майката или бащата. В серия експерименти, те посещават и записват 89 двойки, станали родители за първи път и тяхното взаимодействие с бебето им.

 

Те измерват нивата на окситоцин на родителите. Окситоцинът е хормон, който се свързва с грижата,  доверието и обичта. По-късно учените сканират мозъците на родителите с функционален магнитен резонанс (fMRI) докато гледат записи със самите себе си и бебетата си и записи на други родители с бебе. Целта на fMRI е да се различат моделите на мозъчна активация, свързани с родителската грижа.

 

Четете още: Изненадите на бащинството

 

Според получените резултати, мъжете и жените имат различен модел на мозъчна активация, независимо дали са били основният човек, който се грижи за бебето или само са помагали. Обаче грижите за бебето подтикват към активирането на едни и същи мозъчни връзки, независимо дали ги извършва мъж или жена.

 

Ключовите връзки в мозъка на родителя, участващ в грижата за бебето, са тези, които отговарят за обвързването на емоционалната важност със дейността, която той извършва. Другите важни връзки са тези, които ни помагат да разберем какви са нуждите, намеренията или психическото състояние на другите хора. Връзките, които се наблюдават при грижата за бебето, включват емоционалната обработка, възнаграждението и мотивацията.

 

При майките, емоционалните връзки на мозъка са най-активни, когато гледат записи със себе си и бебето. При бащите, които само помагат с грижата за бебетата, най-активни са връзките в областите на мозъка, които отговарят за тълкуването и реакцията при определени социални стимули. При тях те стават по-активни при гледането на записи на други родители. При бащите, които са основния човек, който се грижи за бебето, връзките са активни и при двата типа записи.

 

Четете още: Какво е нужно да направите, за да бъдете страхотен баща?

 

Мозъчните структури, отговарящи за грижата за бебетата при жените са богати на рецептори за хормона окситоцин. Този хормон се освобождава при започване на раждането. Въпреки че мъжете също произвеждат този хормон и са чувствителни към ефектите му, окситоцинът не винаги е основна причина за тяхното поведение.

 

Изследването установява, че окситоцинът в женското тяло активира центровете за обработка на емоциите и за привързаността. При мъжете, по-високите нива на окситоцин активират центровете за социални когнитивни способности на мозъка и са свързани с по-добър синхрон между родител и дете.

Добави коментар