Грижа за себе си след раждането

Следродилният период започва след раждането на бебето и приключва, когато тялото на майката се върне към нормалното си състояние. Това обикновено отнема между 6 и 8 седмици.

 

Този период включва множество промени при майката, както емоционални, така и физически, докато тя се научи да се справя с тях. Това е моментът, в който майката трябва да се научи как да се грижи за новороденото и как да бъде майка.

 

Една майка трябва да се грижи за себе си и да възстанови силите си. Вие се нуждаете от достатъчно почивка, добро хранене и помощ през първите няколко седмици.

 

Почивка

 

Всяка нова майка бързо научава, че бебетата имат различен биологичен часовник, от този на възрастните. Новородените се будят на всеки 3 часа и трябва да бъдат нахранени, да им се сменят памперсите или просто да бъдат утешени и гушкани. Особено ако това е първото бебе, майката може да бъде претоварена и изтощена. Осем часовият сън ще бъде мираж в продължение на месеци, затова следните предложения могат да бъдат доста полезни.

 

майка, раждане, грижа, бебе

 

• През първите няколко седмици, една майка трябва да бъде освободена от всички задължения, различни от грижи за бебето и за себе си.

 

• Спете, когато бебето спи. Това може да е само няколко минутна почивка, няколко пъти на ден, но тези минути се натрупват.

 

• Спестявайте стъпки и време. Сложете леглото на бебето до вашето, за да е по-лесно храненето през нощта.

 

• Много нови родители се наслаждават на посещенията на приятели и семейството, но заради умората, може и да не сте особено развълнувана от това. Не забравяйте – новите майки не трябва да се чувстват задължени да се забавляват.

 

Четете още: Как да се възстановите след травматично раждане? – част 1

 

• Излизайте навън за няколко минути всеки ден. Можете да започнете с ходене и леки упражнения след раждането, както е препоръчал вашият лекар.

 

Хранене

 

Тялото на майката е претърпяло много по време на бременността, както и с раждането на бебето. Тя трябва да се лекува и да се възстанови от бременността и раждането. В допълнение към почивката, всички майки трябва да поддържат здравословен хранителен режим за по-бързо възстановяване.

 

раждане, бременност, майки, бебе, хранене

 

Теглото, придобито по време на бременност, се складира, за да подпомогне възстановяването и кърменето. След раждането, всички майки трябва да се хранят добре, така че да са здрави и активни и в състояние да се грижат за бебето си.

 

Всички майки трябва да имат добре балансирана диета. Повечето експерти по кърмене препоръчват кърмещите майки да ядат, когато са гладни. Но много майки са толкова уморени и заети, че забравят да се хранят нормално. От значение е да се планират прости и здравословни ястия, които включват всички хранителни групи.

 

Трябва да приемате зърнени храни:

• пшеница, ориз, овес, царевично брашно, ечемик и др.,

• зеленчуци – всякакъв вид

• плодове

• млечни продукти

• храни богати на протеини, но с ниско съдържание на мазнини – пилешко месо, постно месо, ядки, риба, грах, боб.

 

Четете още: Следродилните съвети на мама: митове и факти

 

Маслата не спадат към никоя хранителна група, но някои от тях, например, маслото от ядки, съдържат основни хранителни вещества, които могат да бъдат включени в диетата на майката. Животинските мазнини е добре да се избягват.

 

Упражненията и физическата активност също трябва да бъдат включени в хранителния план.

 

упражнения, раждане, майка, следродилен период

 

Въпреки че много от майките искат бързо да свалят килограмите си след раждането, екстремните диети и бързата загуба на тегло могат да бъдат опасни за вашето здраве и да повлияят на кърмата ви. Ще са необходими няколко месеца, за да загубите теглото, придобито по време на бременност. Това може да бъде постигнато, чрез ограничаване на високото съдържание на мазнини храни и като концентрирате вниманието си върху пресни плодове и зеленчуци, балансирани протеини и въглехидрати. Упражненията също подпомагат изгарянето на калории.

 

Заедно с балансираното хранене, кърмачките трябва да увеличат приема на течности. Много майки откриват, че ожадняват, докато бебето суче. Вода, мляко, плодови сокове – отлични възможности за избор. Полезно е винаги да имате вода около себе си и закуски под ръка.

 

Консултирайте се с вашия лекар, ако искате да научите повече за следродилното хранене.

 

Помощ за родители

 

Новите родители осъзнават, че бебетата се нуждаят от много грижи. Това отнема енергия и време и отделя родителите от другите им задължения.

 

Малко помощ в домакинството би помогнала на новите родители да се грижат още по-добре за бебето си.

 

Помощници могат да бъдат други членове на семейството, приятели и др. Когато помолите за помощ, не забравяйте да изясните точно какво очаквате. Комуникацията е важна за да се избегнат недоразумения и наранени чувства. Като цяло е най-добре новата майка да бъде освободена от всякакви домакински задължения в първите няколко седмици. Това ще ѝ помогне да се грижи за себе си и бебето. 

 

Снимки: Krisztina.Konczos, Oksidor, Moritz Petersen Foter.com 

Добави коментар