Грижа за краката през лятото

Летните горещини могат да имат негативно влияние върху краката ви – напукани пети, болка, мазоли. Тук ви представяме 10 съвета как да се погрижите за краката си през летните месеци и да се чувствате добре:

 

1. Ходете боси

 

Ходете боси или носете сандали, когато времето е горещо (освен ако използвате обществен душ), за да предотвратите изпотяването и отичането на краката си.

 

2. Забравете за джапанките

 

Не се изкушавайте да носите джапанки през цялото лято – те не осигуряват качествена опора на краката. Ежедневното им носене може да причини болка в свода и петата на стъпалото.

 

крака, боси, здраве, грижа, сандали

 

3. Сменяйте чорапите си често

 

Ако трябва да носите чорапи в горещо време, сменяйте ги минимум веднъж на ден и изберете такива, които съдържат най-малко 70% памук, за да запазите краката си сухи и за да избегнете неприятната миризма.

 

4. Премахнете твърдата кожа

 

Твърдата, напукана кожа около петите е много често срещана през лятото. Често се образува от триенето на петата в отворените сандали и джапанки. Използвайте пила за пети или пемза, за да отстраните твърдата кожа. След това намажете с овлажняващ крем.

 

Четете още: Здравословно лято – как?

 

5. Мазоли

 

Мазолите се появяват по-често в горещо време. Те се получават в резултат на триенето на кожата.

 

За да предотвратите появата на мазоли поддържайте краката си сухи, носете обувки или сандали, които ви пасват добре и не са прекалено широки. Освен това си почивайте, за да избегнете сгорещяването и изпотяването на краката ви.

 

мазол, лепенка, крака, бос, здраве

 

Ако ви се образува мазол, не слагайте лепенка върху него. Оставете го да се излекува от само себе си.

 

6. Редовно подрязвайте ноктите си

 

Използвайте подходяща нокторезачка и режете в права линия. Не режете ъгълчетата на нокътя навътре – това може да доведе до врастване. Ако ви е по-лесно – използвайте пила.

 

Четете още: Съвети за тичане на плажа 

 

7. Сменяйте обувките си

 

Носете различни сандали и обувки през лятото. Така ще намалите напукването на петите, втвърдяванията на кожата, получени от триене, и образуването на мазоли.

 

Ясно е, че щом лятото дойде хората съвсем естествено се насочват към леките сандали и джапанки. Въпреки това е препоръчително да носите различен тип обувки всеки ден.

 

обувки, сандали, здраве, крака, грижа

 

8. Внимавайте за инфекции на стъпалата

 

Подовете на обществените душове и съблекални, както и около басейните места, на които лесно можете да се заразите от инфекции като микоза и брадавици. Не ходете боси по тези места. Защитете краката си, като носите джапанки в съблекалните и покрай басейните.

 

Четете още: Да бъдеш дюстабанлия

 

9. Справете се с изпотяването на краката

 

Ако краката ви се потят обилно през лятото е много важно да ги миете всяка сутрин и вечер с топла сапунена вода и да ги подсушите добре. Можете също така да използвате антибактериални измиващи средства, които помагат да се справите с неприятната миризма. След това ги забършете с памук, натопен в медицински спирт, и ги напудрете с пудра за крака.

 

крака, здраве, душ, здраве, грижа, антибактериален

 

10. Потърсете помощ, ако се нуждаете от такава

 

Миенето на краката и подрязването на ноктите са всичко, което трябва да правите, за да поддържате краката си здрави. Но ако имате проблеми, като твърда кожа, от която не можете да се отървете, най-добре е да потърсите професионална помощ. 

 

Снимки: Khánh Hmoong, Cín, by Janine, Jeroen Moes Foter.com  

Добави коментар